По традиция в полунощ на 31 декември по домовете в

...
По традиция в полунощ на 31 декември по домовете в
Коментари Харесай

Сурвачките - символ на Новата година

По традиция в среднощ на 31 декември по домовете в цялата страна потеглят сурвакарите. Те благославят стопаните за една мирна и плодородна годината. Традицията сурвакане, която се съблюдава и до ден сегашен не е нищо друго с изключение на вербална магия за здраве и положително.Всеки един детайл от сурвачките има несъмнено значение - зависи какъв е цветът на преждата, какви плодове са сложени по нея и от какво дърво е направена. Ако обратно в годините сурвачките са се изработвали във всяко българско в настоящи дни доста хора избират да си ги купят.

Според националната традиция в първия ден от новата година домакините във всеки един дом посреща сурвакарите. Обичаят сурвакане се извършва единствено от момчета, до 15-16 годишни, които биват възнаграждавани с пари и лакомства. В някои региони на страната сурвакарите внасят в къщите и по един тежък камък, който оставят до огъня, с което символизират пожеланието тежко имане да влезе в къщата.

И през днешния ден тази традиция се съблюдава и доста хора избират ръчно направени сурвачки, които могат да се закупят. Мария Добрикова е една от продавачките, които сама създава обичайния български знак. Тя споделя, че изработката им не е по никакъв начин лесна работа. 

" За да бъде обичайната тя би трябвало да бъде направена от дряново дърво. В едни региони на България от дряново дърво на други места от дъбово дърво, както е да вземем за пример в кюстендилския край с дъбова сопа. Трябва да има пара, златна пара, която да пожелае да бъдат парични хората, житен клас, който да припомня за плодородието на страната. ", описа Мария Добрикова - продавач на сурвачки. 

Мария споделя и тайната за направата на красива сурвачка - за нейното основаване би трябвало доста обич и самообладание и да не се отдава значение на времето, което се отделя за нея. 

Изпитвам наслаждение като го върша, не го върша с някаква комерсиална цел. 

Сурвакарите потеглят в среднощ на 31 декември и благославят за една мирна и плодородна годината.


Още по тематиката: общо вести по тематиката: 41 01.01.2019 » Как да преборим непотребните килограми след празниците? 01.01.2019 » Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук 01.01.2019 » Първият посетител в дома през новата година би трябвало да носи самун 31.12.2018 » Разкрепостени Снежанки с горещи обещания за Новогодишната нощ 30.12.2018 » Над 400 автомобила и 25 рейса задръстиха граничен пункт " Калотина " 29.12.2018 » Спряха ремонтите по " Тракия " и " Хемус " поради огромното пътуване1 предходна страница [ 1/7 ] идната страница

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар Трябва да се регистрирате, с цел да коментирате тази публикация. Ако към този момент имате регистрация влезте с вашите e-mail и ключова дума.

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [13] Новини от през вчерашния ден [21] « Януари 2019 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР