По традиция в България за смяната на гуми се чака

...
По традиция в България за смяната на гуми се чака
Коментари Харесай

Време за гуми, но не и за опашки

По традиция в България за промяната на гуми се чака първият сняг, което образува опашки по пунктовете

© Асен Тонев Шофьорският фолклор твърди, че колата би трябвало да е със зимни гуми в месеците, в които има буквата Р, т.е. от септември до април в това число. Малко хора обаче съблюдават това предписание, което поради топлата есен е и обяснимо. Повечето водачи се сещат за зимните гуми, когато чуят прогнозата за първия сняг и резултатът е големи опашки пред центровете за промяна и висене с часове. Можем ли да избегнем този противен миг?

Какво споделя законът

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Нека стартираме оттова, че макар дебатите и желанията Народното събрание по този начин и не вкара наложителното прилагане на зимни гуми. Вместо това се одобри витиеватата дефиниция, че от 15 ноември до 1 март леки коли би трябвало да са със зимни гуми или с такива с дълбочина на протектора най-малко 4 мм. При нарушаване на някое от тези условия, както и при шофиране с развалени гуми, законът планува санкция от 50 лв. и лишаване на 6 контролни точки.

Вярно е, че през последните години всесезонните гуми се развиха много и се показват добре на студено и даже на сняг, само че персоналното ми мнение е, че всички, които живеят на север от Стара планина или в планината, и карат постоянно, се нуждаят от хубави обувки за колата за зимния сезон.

Ако грайферът на гумата покрива жълтия кръг към междинната част, гумите могат да изкарат и тази зима

[Nokian Tyres] Още по тематиката
Два от огромните дилъри на Opel в България се сплотяват

След сливането " Булвария холдинг " и " София Ауто България " ще са търговецът на марката с максимален оборот - съвсем 30 млн. лева
4 апр 2018
Идва ли краят на гаражните сервизи

Предвижда се въвеждането на държавна регистрация за автосервизите. Пред гаражните работилници и огромните сервизи обаче ще бъдат сложени идентични условия
23 фев 2018
Къде ми е майсторът

Още една бизнес концепция в областта на услугите
18 ное 2016 Време ли е за нови

Преди да се стигне до промяната на комплектите гуми, е добре да се ревизира дали старите могат още да се употребяват, или пък е време за промяната им. Първо се прави външен оглед, при който се търсят по страниците на гумата и каналите пукнатини, срязвания или балони.

Следващата стъпка е инспекция дали дълбочината на протектора дава отговор на нужните условия. По закон задоволително е той да е 4 мм, само че производителите предлагат да е най-малко 5 мм. Проверката става бързо и без специфичен инструмент, като се употребява монета. Тя се поставя в грайфера и в случай че той покрива жълтия кръг към междинната част, гумите могат да изкарат и тази зима.

Освен дълбочината на протектора, възрастта на гумата също е значима. Тя може да се дефинира по намиращ се в профил четирицифрен код, в който първите две числа са седмицата, а идващите две годината на произвеждане. При състояние, че гумите са на повече от шест години, е добре да се сменят, защото качествата им се утежняват и сцеплението, изключително на сняг и киша е неприятно.

А дали да не сменя единствено двете

Български патент (главно по финансови причини) е промяната със зимни единствено на две от четирите гуми на колата, нормално на водещите колела. Тази процедура е доста порочна и рискова, защото не подсигурява устойчиво и най-много предвидимо държание на автомобила на хлъзгав път. Ако въпреки всичко се прибягва до нея, съветът на специалистите е зимните гуми при всички случаи да са откъм гърба даже в случай че колата е с предно предаване. Обяснението е, че когато задницата тръгне да се пързаля, автомобилът се овладява доста по-трудно.

Когато планината пристигна при Мохамед

Така стигаме и до разновидностите за промяна. Традиционният е явен - освобождаваш си половината ден за всеки случай, натоварваш гумите в колата, отиващ в най-удобната гумаджийница, изчакваш си реда и работата е свършена. Оказва се обаче, че има и различен метод. Румен го открива, воден от потребността. " Бях опериран и просто нямаше по какъв начин да извадя гумите от мазето, да ги кача в колата и да отида да си ги сменя. Разрових се в интернет и се оказа, че има компании, които оферират промяна на място. Разбрахме се за часа, пристигнаха две приветливи момчета с един бус. Аз им се извиних, че не мога да кача гумите до колата, тъй като съм опериран, а те ми дадоха отговор да не се тормозя, като в цената е калкулирано и това изпитание ", разяснява Румен. Уточнява, че от две години към този момент не сменя гуми по обичайния метод. Мобилна промяна на гуми

SOS Tyres - единствено в София, от 8:00 до среднощ
S-Tires - единствено в София, от 8:00 до 20:00 часа
Мобилексперт - единствено в София, денонощен
Motoexpert - единствено в София, от 9:00 до 17:00 часа
Гуминет - единствено в София, от 9:00 до 18:00 часа

Бърз обзор на офертите в интернет демонстрира, че за региона на София има най-малко пет разнообразни компании, които оферират сходна услуга. Освен промяна на гуми те оферират и ремонт на спукани, само че там стои въпросът с бързината за реакция, изключително в интервалите, когато всички сменят гуми.

Сред фирмите има и няколко, които работят непрекъснато, само че след 20 часа цената скача с 50%. Поглед към цените демонстрира, че сумарно те са по-високи с към 30-40 лв. (за четири гуми до 15 цола), в сравнение с междинните в стационарните центрове. При състояние че зимните и летните гуми са на обособени джанти, има отстъпка, а в случай че са от вида Run on flаt (технология, позволяваща придвижване със спукана гума), се заплаща повече.

Разликата в цените идва по две линии. При някои от фирмите цените за промяна са по-високи, а при други се начислява такса посещаване (от 10 до 42 лева), която може да се понижи или отстрани, в случай че колите са повече от една.

А за какво да не забравим за грижите по колата

От година и половина в България има и една услуга, която поема цялата грижа по колата - наложителните механически обслужвания, изникналите поправки, промяна на гуми, минаване на обзор и така нататък Тя се споделя " АвтоИконом ", а за улеснение всеки може да стане неин клиент, като си изтегли особено мобилно приложение. Проблемът тук е, че тя работи с избрани сервизи и в случай че желаете промяната да стане в тъкмо избран, няма по какъв начин да се получи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР