По традиция, след оценките за миналата година, Дневник започва 2018

...
По традиция, след оценките за миналата година, Дневник започва 2018
Коментари Харесай

Дано новият процес на поляризация в политиката не доведе до идеологически извращения

По традиция, след оценките за предходната година, " Дневник " стартира 2018 година с упованията и прогнози на философи, политолози и социолози. Четете всички отзиви в специфичната тематика " Годината ".

Каква година очаквате - безоблачна за властта, с земетресения...?

- Променлива облачност, както споделят синоптиците. Трусовете през миналата година бяха съвсем напълно в три категории - шуробаджанащина и корупция, околна среда и непорочност и държавен захват (captured state). Напълно допустимо е в някоя от трите категории властта да се усети, че нещата не вървят на добре и да се стегне, само че ще е надалеч от това да спре всички практики, които водят до кавги. Същевременно огромни трусове не чакам. Сегашната формула на властта е постоянна, а никоя парламентарна или даже извънпарламентарна партия няма полза от нови избори скоро. Накратко най-хубавото, което можем да чакаме от новата политическа година е, да е малко по-добра от предната. За огромна смяна ще би трябвало да изчакаме.

Колко значимо е европредседателството?

- Европредседателството е значимо от позиция на това България да покаже, че има потенциал да го реализира сполучливо. Иначе се преекспонира, че то надали не е някакъв огромен късмет да участваме в огромната международна политика.

Ще успее ли България да отбрани идеята на балканските страни, които се стремят към участие в Европейски Съюз? Ще успее ли да се намеси в разговора Европейски Съюз - Анкара?

- За балканските страни - по-скоро да. За връзките сред Европейски Съюз и Турция не мисля, че е нито преференциално, нито вярно България да играе ролята на пощальон. В актуалната международна обстановка по-скоро ме тормози какъв е европейският капацитет за водене на сполучлива външна политика, в сравнение с какво прави нашата дипломация.

Имате ли опасения, че домакините могат да се изложат пред чужденците?

- Големи излагации не чакам. Някой протекъл таван, счупена плочка и сбъркана бюрократична процедура евентуално ще има. Основният въпрос обаче е в това, че нетечащият таван, хубавичко плочка и неналичието на бюрократични неточности не значи, че България е спряла да бъде последна по независимост на медиите, по правене на бизнес и по благосъстояние.

Възможно ли е 2018 година да е последната, в която Европейската комисия прави оценка в отчет напредъка в правораздаването и вътрешния ред?

- Със сигурност от последните отчети по нищо не проличава Европейската комисия да е решила, че напредъкът е задоволителен. Ако нещо сходно се случи, това ще значи едно от две неща. Или Комисията е решила, че ще сътвори нов по-ефикасен механизъм за следи правораздаването в България, или че й е писнало непрекъснато да написа отчети, които не водят до нищо. Вторият вид е доста рисков и би значил на процедура, че Европа подвига ръце от нас и ни споделя да се оправяме както можем. Аз персонално чакам отчетите да продължат.

Ще има ли развръзка въпросът " АЕЦ Белене "?

- Не знам на тоя стадий каква развръзка се чака. Абсолютно безумство е в България да се вземат решение въпроси, повдигнати в средата на предишния век, когато по света единствено в последните 20 години, цялата енергийна парадигма се промени три пъти. В момента международният диалог е за децентрализирания енергиен мениджмънт, което ще рече по какъв начин най-ефикасно да се употребяват фотоволтаици и акумулатори, а не дали да се строят нови АЕЦ. Не че по света, а и в Европа няма страни, които да строят атомни електроцентрали. Просто това се случва по проекти и финансови модели, които са направени преди години и дадената страна по този начин си е възнамерявала потреблението на сила, че да има смисъл от нова централа. Но никой не се занимава занапред да прави сметки и проекти.

Президентът Радев предложения Владимир Путин да посети България по случай 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението. Ще пристигна ли съветският президент в България?

- България извади шанс, че международните процеси се развиха по подобен метод, че страната ни спря да бъде главното място за геополитическото надцакване сред Русия и Запада. На този стадий нито за Путин е доста значимо дали ще пристигна, нито за нас, нито за света.

Очаквате ли промени в главните политически партии?

- Тече муден и доста спънат развой на рационализация в Българска социалистическа партия сега. Процесът или ще приключи с вътрешен протест против Нинова, или ще бъде сполучлив и след няколко години социалистите ще са съвременни леви. Или най-вероятно някъде по средата модернизиращите и реакционните сили ще се окажат в патова обстановка и модернизацията ще остане частична. Иначе не чакам огромни промени.

Ще има ли нова десница и при какви условия?

- В целия свят и цяла Европа към този момент има нова десница, само че тя не е това, за което приказваме тук. По целия свят новата десница се оказа реакционна, локалистка и популистка, или както му викат на британски " alt right " (алтернативно дясно). Та в този подтекст да чакаме, че ще има нов " Реформаторски блок " номер 3 е извънредно неуместно. Сегашната обстановка е доста друга от тази преди няколко години и надлежно в случай че по този начин наречената " демократична общественост " желае да има посланичество в последваща власт, би трябвало да се ориентира, още от в този момент, в новия международен, а и български подтекст.

Възможно ли е да се появи опция на ГЕРБ? Каква?

- Алтернативи на ГЕРБ постоянно е имало. Първата опция беше " Синята коалиция ", която ГЕРБ съумя да надиграе по подобен метод, че тя да се разпадне. След това опция беше ръководството на Орешарски, което хората изгониха от властта с всеобщи митинги. След това опция беше " Реформаторския блок ", който сходно на " Синята коалиция " беше надигран и оставен отвън Народното събрание.

Историята дотук ясно демонстрира, че сложното не е да се появи нова опция, а тази опция да не колабира при първия допир с властта. Изобщо в случай че би трябвало да обобщим изборната история на страната в последното десетилетие, то обобщението би било, че ГЕРБ постоянно е минимум провалилата се партия по време на избори.

Кои политически фигури ще наблюдавате деликатно и за какво?

- Наблюдавам Нинова, с цел да видя дали лявото в България за първи път от доста време, ще бъде съответно на историческия миг. Наблюдавам Радев, тъй като макар че е малко неумел, към този момент доста желае да бъде потребен. Следя Патриотите, тъй като от тях зависи дали българското alt right ще бъде рисково или потребно. И последно виждам Христо Иванов и ДСБ, тъй като съм в такава демография, в която е статистически най-вероятно такива хора да ме съставляват в Народното събрание.

На какво се надявате?

- В момента в целия свят се следи едно огромно изместване в политиката. Дясното става крайно-дясно, лявото става крайно-ляво. Губи се средата, в която Западът беше привикнал да живее. Това разрушение на демократичния консенсус е едно на ръка. Случва се и друго - в последните най-малко два века светът се управляваше от бял мъж на междинна възраст, който приказва на британски. Две международни и една студена войни не съумяха да трансформират това. А ние сега живеем в последните години на това ръководство. Утре светът ще се ръководи от различен вид човек.

Надявам се новият свят, в който ще се окажем напълно скоро, да не е доста по-лош от настоящия. Надявам се и новият развой на поляризация в политиката да не докара до някакви идеологически извращения, като национал-социализма и комунизма, ами да ъпдейтне политическия програмен продукт тъй че да е съответен за времето, в което действа.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (736)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР