По традиция с поредица от събития най-големият вид въоръжени сили

...
По традиция с поредица от събития най-големият вид въоръжени сили
Коментари Харесай

Сухопътните войски честват своя боен празник

По традиция с поредност от събития най-големият тип въоръжени сили означават 134-та годишнина от Сръбско-българската война и празника си.

Те започнаха от 2 ноември и приключват през днешния ден, когато във Военната академия " Г.С.Раковски " ще се състои тържествено събрание-концерт. Началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов ще наградят военнослужещи и цивилни чиновници, отличени за висок професионализъм.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва  в тържественото събрание във Военна академия „ Георги Стойков Раковски “ във връзка празникa на Сухопътни войски. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Празникът на Сухопътните войски беше маркиран през вчерашния ден с Ден на отворени порти и показ на въоръжение и бойна техника във военните формирования.

На 14 ноември офицерите, сержантите и цивилните чиновници от командването на Сухопътните войски преминаха по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят. Бяха посетени местата, на които през 1885 година са се състояли най-решителните боеве от Сръбско-българската война.

Датата 19 ноември е избрана за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота прави решителното стълкновение при Сливница. Това е първата огромна победа на войската след възобновяване на българската страна от 1878 година. Впоследствие с успеха в Сръбско-българската война е предпазен актът на Съединението сред Източна Румелия и Княжество България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР