По традиция през януари във Виена се провежда финансовия форум

...
По традиция през януари във Виена се провежда финансовия форум
Коментари Харесай

Малките фирми вдигат ръста на кредитите

По традиция през януари във Виена се организира финансовия конгрес на списание Euromoney за Централна и Източна Европа с поддръжката на УниКредит. В програмата на двудневната конференция ( 16 и 17 януари) вземат участие бизнес водачи от района, централни банкери, финансови министри, финансисти, икономисти, както и публицисти от цяла Европа. Вчера своето виждане за развиването на района през тази и идната година показаха финансовите министри Душан Вуйович (Сърбия), Здравко Марич (Хърватия), Драган Тевдовски (Македония), Мамука Бахтадзе (Грузия), Вардан Арамян (Армения) и Вилюс Шапока (Литва). На участниците във форума беше показано и изследване на уникредит за банковия бранш на Централна и Източна Европа.
Предлагаме част от акцентите в него.

* * * * *

Макроикономическата среда в Централна и Източна Европа ще остане удобна, оказвайки позитивно въздействие и върху банковия бранш. За множеството от страните от района миналата година беше най-хубавата от 2010 година насам във връзка с икономическия напредък. Очакванията на анализаторите от УниКредит са растежът на Брутният вътрешен продукт да остане постоянен в множеството страни (около 3% или повече), въпреки и с известно умерено закъснение през 2018 година и 2019 година За България УниКредит предвижда растеж от 4.4% през тази година и 4.2% през 2019 година Няколко съществени фактора ще движат стопанската система напред. На първо място това е растежът на износа, подкрепян от темповете на повишаване на световната търговия от 4% годишно. Друг главен фактор, от който ще пристигна подтик ще е покачването на равнищата на вложенията, които към този момент демонстрираха възобновяване през третото тримесечие на 2017. Факт е и по-голямото строителство на жилища, почнало от началото на 2016 година

Подобряване на растежа на кредитирането

Растежът на кредитирането евентуално ще се забави до известна степен в страните, които са имали най-високи темпове на напредък през последните две години. Очакванията на УниКредит са за по-високи равнища на кредитиране в страните, в които се наблюдение икономическо закъснение през последните 2 години като Унгария, Словения и Сърбия. Известно закъснение на растежа на кредитирането ще има в Чехия и Словакия, Румъния и Турция. В България темповете на напредък на кредитирането ще се запазят на сегашните си равнища – приблизително за тази и идната година 8,5% растеж на заемите за семействата и 3,8% за корпоративните заеми (без изчистване на резултата от продажбата на неприятни кредити).

Този растеж по-скоро ще пристигна от дребните и междинни предприятия, защото множеството огромни компании разполагат със обилни свободни средства. Важен фактор за по-голямото търсене на корпоративни заеми ще бъде ускоряването на вложенията в три посоки: в сградно строителство и в нови транспортни средства, само че и в най-силно трансформиращата структурата на стопанската система - вложения в машини и уреди. По-високите цени на жилищата в композиция с нарастването на приходите и заетостта ще доведат и до по-голямо търсенето на заем от семействата.

Намаляват необслужваните заеми

Намаляването на % на необслужвани заеми е измежду най-важните характерност за района на ЦИЕ през последните три години и се чака да продължи. Подобрението се дължи в огромна степен на продажбите на необслужваните заеми, по-добрите равнища на връщане на тези заеми поради икономическото възобновяване, изключително в Румъния, Унгария, Сърбия и Словения. Тези фактори ще продължат да играят значима роля, в допълнение с усъвършенстваното ръководство на риска.

Потокът на средства от Европейски Съюз за Централна и Източна Европа ще остане забележителен през идващите години (средно сред 1,5% и 3% от Брутният вътрешен продукт на година) и това ще бъде мотор на икономическата интензивност, сочат данните на УниКредит. България резервира позицията измежду страните, в които европейските фондове ще окажат мощна поддръжка на фирмите посредством безвъзмездните средства и достъпа до профилирани банкови артикули и услуги.

Високи равнища на цифровизация

Страните от Централна и Източна Европа съставляват идеална среда за развиване на цифровото банкиране заради високата си степен на цялостна цифровизация и по едно и също време с това към момента ниски равнища на потребление на онлайн банкирането по отношение на Европа. Лидери в класацията са скандинавските и балтийските страни, а България е измежду страните, в които има максимален капацитет за растеж на този тип услуги.

Използването на разнообразни канали от клиентите усъвършенства продуктивността и обслужването им, като в това време понижава и разноските. Дигитализирането на процесите води по-добро потребителско прекарване и покачва на качеството на услугите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР