По традиция празникът на Българската армия беше отбелязан с военен

...
По традиция празникът на Българската армия беше отбелязан с военен
Коментари Харесай

България отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия

По традиция празникът на Българската войска беше маркиран с боен церемониал, който мина през площад " Княз Александър I ". На празника на армията беше изработен водосвет на бойните флагове.

В този час пред президентството стартира тържествената промяна на почетния часовой.

Всичко за парада - вижте в директното включване на Александър Марков

Над 1000 военнослужещи и 48 бойни машини, 10 вертолета и самолета и хиляди хора, които пристигнаха на площада - подобен беше тазгодишният церемониал за 6 май.

Отбелязването на Деня на храбростта и празникът на Българската войска стартира с водосвет на знамената светини и бойните флагове на Българската войска, отслужен от негово светейшество българския патриарх Неофит.

На церемонията участваха президентът и висш главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, висши военни от Северна Македония.

В 10.00 часа президентът одобри почетния строй на представителните елементи на типовете въоръжени сили.

Парадът откри вертолет МИ -24 във групировка чеп с два вертолета " Кугър ". Кулминацията на въздушната част на парада беше прелитането на три изтребителя МИГ - 29.

Брониран джип " Мерцедес " и " Хамър " откриха сухопътната част на парада. Частта завърши с главната бойна машина на сухопътни войски танк Т-72.

В речта си президентът Румен Радев поздрави всички хора под пагон за куража и доблестта да служат в редиците на Българската войска през последните години, макар, по думите му, опитите, които се вършат с военнослужещите.
Румен Радев, президент на България: Днес, когато дефинитивно се простихме с илюзиите, че участието в отбранителни съюзи без развиване на лични качества е задоволително изискване за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са сложени най-накрая във фокуса на финансовата политика на страната, сме изправени пред ново тестване - да трансформираме парите за армията в модерни отбранителни качества, дейно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, бистрота и ценене на военната експертиза, тъй като сложността на актуалното военно дело и технологии изисква освен натоварен разговор сред държавното и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет, тъй като безмълвието може да коства скъпо на подчинените и данъкоплатците на следващия ден.

Вижте повече детайлности във видеото
Пълен запис на тържествения церемониал можете да видите на уеб страницата на Българска национална телевизия ТУКОще по тематиката Ден на храбростта и Българската войска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР