По традиция празничният ден на Монтана започна с богослужения в

...
По традиция празничният ден на Монтана започна с богослужения в
Коментари Харесай

Монтана почете празника на града „Свети дух“ /снимки/

По традиция празничният ден на Монтана стартира с богослужения в храм „ Свети Дух “, водени от Видинския митрополит Даниил. На литургията участваха кметът на Монтана Златко Живков, регионалният шеф Росен Белчев, ръководителят на ХХХІХ Народно заседание доцент доктор Борислав Великов, представители на общинската и държавната власт и не доста миряни. Заради превъзмогването на епидемията от ковид в страната бе анулирано обичайното литийно шествие от храма до центъра на града, водосветът навън и интернационалния фолклорен фестивал. В Младежкия дом се организира тържествена сесия на общинския съвет, за която дойдоха и петимата депутати от района. Тя бе открита с акапелно осъществяване на химните на България, на Европейския съюз и на Монтана от младите гении на детски комплекс „ Ние врабчетата “ Магдалена Александрова и Дарен Гоцак.
Пръв с одобрение към представителите на локалната власт се обърна Видинския митрополит Даниил.
„ Нека Светия Дух устройва божественото царство в сърцата ни и ще видите, че Бог е мил и тази доброта ще радва и радостни хората, които са към нас, прикани владиката. Той одобри от кмета Живков дарена от проф. Иван Гаврилов икона. Тя е подарък за храм Свети Дух и е копие на неповторимата икона над олтара в желязната черква „ Свети Стефан “ в Истанбул.
Официални обръщения към общинския съвет направиха народните представители Ирена Димова, Атанас Костадинов и Димитър Аврамов, регионалният шеф Росен Белчев и ръководителят на Общинския съвет на Пирот Милан Попович – единствен задграничен посетител на празника.
В словата си те обявиха подготвеност да работят дружно за богатството на Монтана в идния интервал на превъзмогване на икономическите последствия от пандемията.
„ Общината не спря работа по време на изключителното състояние и всички ние бяхме сложени пред тестване. През последните няколко месеца показахме огромна взаимност и споделена отговорност освен на думи, само че и на каузи, съобщи от своя страна кметът Златко Живков.
Председателят на общинския съвет Иво Иванов разгласи награждаването на доцент доктор Борислав Великов с почетния знак на Монтана.
„ На днешния ден ние отдаваме признателността си към персони, съдействали за развиването на Монтана в разнообразни аспекти. Вярвам, че ще се съгласите, че доцент Борислав Великов е един от най-успешните политици от 12 многомандатен изборен регион, дружно с президента Петър Стоянов “, съобщи Иванов
Дългогодишният депутат и ръководител на ХХХІХ Народно заседание е измежду непрекъснатите донори на Монтана през последните 19 години. Още при започване на политическата си кариера той отделя персонални средства за стипендии на ученолюбиви деца от Монтана. Подпомогнал е образованието на 55 студенти. Днес доцент Великов направи следващото си подаяние като разгласи, че дава паричната награда, която съпровожда почетния знак и персонални средства на женския баскетболен тим на града.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР