По традиция на трапезата на Гергьовден у нас се поднася

...
По традиция на трапезата на Гергьовден у нас се поднася
Коментари Харесай

Преди Гергьовден: Вижте как по цвета може да прецените дали е прясно агнешкото месо

По традиция на трапезата на Гергьовден у нас се сервира агнешко месо. В един от месарските магазини агнешката плешка се предлага за 22,60 лева за кг, а агнешкият бут – за 24,60 лева Управителят на магазина твърди, че цената няма да се увеличи за празника. Причината е, че и сега цената е задоволително висока, а  няма нараснало търсене. Синият щемпел върху месото подсигурява, че то е с генезис България. Червен цвят – с генезис, друг от българския, в сходство със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.).

Много значимо за потребителите е и даването на информация на видно място от страна на търговците за страната на генезис на месото. На процедура обаче има няколко значими детайла, по които можете сами да определите дали месото е прясно:

Колкото е по-светла мазнината на агнешкото месо, толкоз то е по-младо (допълнителен знак за възрастта на месото се явява цветът му, колкото е по-светъл, толкоз агнето е по-младо). 

Цветът на месото би трябвало да бъде оптимално постоянен.

Един от основните аршин за положително агнешко месо се явява еластичността на месото. Можете да ревизирате това като натиснете с пръст месото, то би трябвало бързо да възвърне формата си.

Ароматът на агнешко месо би трябвало да бъде прелестен и кондензиран (ако в месото има странични миризми, то евентуално или животно не е вярно хранено, или е било болно).

Доброто агнешко месо има едрозърнеста консистенция;

Костите на агнешкото месо би трябвало да бъдат бели – това е симптом за младо животно, в случай че са розови, то евентуално са от шиле.

Мазнината на положителното агнешко месо би трябвало да е минимално количество;

Повърхността на агнешкото месо би трябвало да е блестяща и леко влажна, не би трябвало да има кървави следи.

Можете да отличите възрастта на агнето по ребрата. Ако образно сравните две части месо, то костите с по-голямо разстояние сред ребрата, принадлежат на по-възрастно животно, пишат от agrozona.bg.

Най-често хората питат дали е допустимо да им оферират замразено месо като прясно, разяснява Богомил Николов от асоциация " Активни консуматори “. Месо, което е било замразявано, има един присъщ искра, предизвести той.

" Освен това по цвета също можем да съдим – колкото е по-старо месото,  толкова е по-тъмно “, сподели още Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР