По традиция на Бъдни вечер семейството се събира край трапезата,

...
По традиция на Бъдни вечер семейството се събира край трапезата,
Коментари Харесай

Броени дни остават до Бъдни вечер, но знаете ли какви късмети се слагат в питката?

По традиция на Бъдни вечер фамилията се събира край трапезата, отрупана с постни ястия. На нея непроменяемо участват варива (боб или леща), постни сарми, ошав, чушки, пълнени с фасул или с ориз, жито и други В центъра на празничната софра обаче стои питката с шансове.

Важно е да отбележим, че някои фамилии вършат елементарна питка и поставят шансовете в баница, само че множеството семейства се придържат към първия модел – т.е. содена питка с шансове. По традиция най-възрастният член на фамилията би трябвало да разчупи питката. Той отделя първото парч за дома, второто – за Богородица (но в случай че фамилията не е вярващо пропуща тази част) и раздава останалите, като стартира от най-възрастните и стига до децата. В другите краища на България традицията да се поставят шансове в питката за Рождество много се разграничават и до момента в който в един край в питката поставят единствено паричка и дрян за здраве, то на други места слаг доста и разнообразни шансове.

В Западна България с изключение на обичайна пара и дрянова клонка се поставят още бяло копче за овцете, бобче за изобилие, житен клас за орача, бяло сгънато листче за обучение и други Обикновено броят на шансовете в този край е еднакъв на броя на хората край трапезата, като се плануват и шансове за Богородица и за къщата.

Някои прибавят към шансовете и напълно модерни пожелания като нова кола, покачване, люлка, ново гадже и така нататък, само че това е по-скоро изключение. Повечето хора избират да се придържат към традиция и да оставят по-нетрадиционните и материални пожелания за новогодишната баница.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР