По традиция, на 6 декември отбелязваме празника на Св.Никола –

...
По традиция, на 6 декември отбелязваме празника на Св.Никола –
Коментари Харесай

Отпразнувайте Никулден с български шаран

По традиция, на 6 декември означаваме празника на Св.Никола – настойник на моретата, моряците и риболовците. Разбира се, даже и дребните деца знаят, че празничната софра на Никулден включва риба, най-често шаран.
Според една легенда, по време на мощна морска стихия, Свети Никола избавил с молебствия моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светецът запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.
Едно от поверията, свързани с Никулден, гласи, че шаранът е прислужник на Свети Никола и по тази причина точно тази риба се жертва в негова чест. Общо взето, всяко деяние на празника е обвързвано с несъмнено пояснение. При чистенето на шарана, би трябвало да внимавате да не падат люспи на пода, тъй като е на неприятен шанс. Когато свършите с чистенето пък, би трябвало да раздадете люспа на всеки член от фамилията, а по-късно да ги носите в портфейла си, с цел да привлечете благоденствие и пари. Когато празничната софра е поставена, домакинята пък би трябвало да резервира костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - " кръхче " или " дъна " се счита за неизмеримо лековита.
И по този начин, празникът към този момент чука на вратата ни и е време да помислим от кое място да се снабдим с вкусната риба. И тази година BILLA ще зарадва своите клиенти с български шаран на преференциална цена в магазините на веригата в цялата страна. Компанията поддържа родното произвеждане от стъпването си на пазара до през днешния ден, с цел да предложи на потребителите качествени и вкусни артикули. Прави го и за отбелязването на този ярък мотив в календара.
Всяка една риба е отгледана в язовир " Княжево ", община Тополовград, където се поставят специфични грижи за жителите на водоема. Шараните порастват в мрежени кафези на понтони и нямат досег до дъното и до по-замърсените пластове на язовира, надлежно са извънредно чисти. Този способ на развъждане без рибата да се допира до тинята подсигурява отличните вкусови качества!
Зарадвайте околните си на Никулден с български шаран от BILLA, тъй като вкусната храна сплотява.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР