По традиция днес в храмовете се отслужва Второ Възкресение. Нарича

...
По традиция днес в храмовете се отслужва Второ Възкресение. Нарича
Коментари Харесай

В храмовете се отслужи Второ Възкресение

По традиция през днешния ден в храмовете се отслужва Второ Възкресение. Нарича се по този метод, тъй като за повторно след среднощ се четат евангелските текстове за Възкресението. Това се случва на 10 разнообразни езика, като знак за единението в християнството.

В София то бе отслужено в митрополитския храм " Света Неделя ".

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави пасхалното свещенодействие за Второ Възкресение в митрополитския храм " Света Марина " в Пловдив.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В съслужението участваха Знеполският свещеник и викарий на митропорията Арсений и Дядо Сионий - Велички свещеник и свещеник на Бачковския и Троянския манастир, и други духовници.

Камбанен звън възгласи още веднъж Христовото Възкресение. На разнообразни езици бяха прочетени пасажи от евангелието на Йоан.

В словото си пред събралите се в храма миряни владиката на Пловдив съобщи: " Христос пристигна, с цел да ни даде живот безконечен. Благодатта се възцари! ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите на митрополит Николай през днешния ден човечеството все по-трудно живее в мир, тъй като безконечните евангелски полезности са изместени от егоизма и егоцентризма. Дядо Николай прикани вярващите да не се отклоняваме от пътя, наследен ни от Господ и святото евангелие.

 Снимка: Българска национална телевизия

В Бачковския манастир се събраха също миряни, те получиха козунак и яйца. В Рилския манастир също бе маркиран най-големия християнски празник.

Минути след среднощ Благодатният огън, пътувал от Йерусалим, към този момент беше светлина в ръцете на хиляди хора. Отнесоха го у дома. Заедно с вярата.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Във всички краища на страната миряните бяха свързани от едно - повече от всеки различен път най-често казваната дума беше " здраве ".

Тази нощ храмовете събраха милиони такива стремежи. А сутринта, незабавно откакто още веднъж отвориха порти, посрещнаха още.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим.

Българският патриарх Неофит също изпрати своето обръщение към вярващите за Възкресение Христово.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР