По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта

...
По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта
Коментари Харесай

Любопитни факти за Слънцето

По този мотив в. "Дейли експрес " предлага няколко любопитни обстоятелството за централната звезда на Слънчевата система.

Земята се движи към Слънцето в елипсовидна орбита. В най-близката точка от нея - перихелий, планетата се намира на към 147,1 милиона километра от централната звезда. В най-отдалечената й точка - афелий при започване на юли, дистанцията е към 152,1 милиона километра.

Слънцето съставлява към 99,86 % от общата маса на Слънчевата система.

Диаметърът на Слънцето е над 100 пъти по-голям от земния.

Слънцето орбитира към центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане към галактичния център са нужни към 250 милиона години. Орбиталната скорост на Слънцето е към 225 километра в секунда.

Смята се, че температурата на слънчевата повърхнина е сред 5000 и 6000 градуса Целзий, до момента в който тази във вътрешността му доближава до 15 000 градуса Целзий.

Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий в развой, прочут като термоядрен синтез.

Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след към пет милиарда години.

Слънцето е класифицирано като звезда от вид жълто джудже. В края на виталния си път то ще стане по-голямо и по-ярко, трансформирайки се първо в червен колос, а по-късно в бяло джудже. Когато стане червен колос, Слънцето ще "погълне " Меркурий, Венера и Земята.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР