По този начин японският фонд ще се опита да ограничи

...
По този начин японският фонд ще се опита да ограничи
Коментари Харесай

Най-големият пенсионен фонд в света ограничава спекулантите

По този метод японският фонд ще се опита да ограничи спекулативната активност със свои бумаги

Японският народен пенсионен фонд (GPIF), който е най-големият в света, разгласи, че ще спре да отдава назаем акциите в портфолиото си на спекуланти, написа Reuters. По този метод фондът ще се опита да ограничи спекулативната активност със свои бумаги.

Решението на GPIF е удар за продавачите на късо (залагащи на спад на цената), които разчитат на кредитиране на скъпи бумаги, с цел да залагат против компании. Те са изправени пред сходни ограничения в редица страни. Миналия месец Турция забрани продажбите на акциите на седем от националните си банки в отговор на делото, повдигнато от американската прокуратора против Halkbank поради нарушение на глобите към Иран. Според Reuters Южна Корея също възнамерява да вкара сходни забрани, до момента в който европейските регулатори сега правят инспекции за хипотетични пазарни операции вследствие на спекулативна търговия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Край на късата търговия

GPIF разполага с портфолио от активи за близо 1.49 трлн. $, от които 733 милиарда $, или към 50%, са в интернационалните акции (по данни на институцията от второто тримесечие). Като претекст за решението си от институцията показаха, че отдаването назаем на акции води до краткотрайно прекачване на правата на благосъстоятелност върху кредитополучателя. Това основава празнота в интервала, в който акциите се държат от фонда, и те смятат последното за несъблюдение на отговорностите си като дълготраен вложител.

Освен това от фонда показаха, че в актуалната скица за кредитиране на акции липсва бистрота във връзка с това кой е крайният кредитополучател и с каква цел се заемат акциите. В отговор пенсионният фонд реши да спре тази активност към този момент, до момента в който процесът по заемане на акции бъде преразгледан и в бъдеще се създадат усъвършенствания за повишение на прозрачността и премахване на несъответствията. GPIF сподели, че ще продължи кредитните си действия с облигации на фонда.

Продавачите на късо заемат акции и незабавно ги продават, като залагат, че цената в бъдеще ще падне, преди да ги изкупят назад и да ги върнат, като печелят от разликата. Защитниците на този тип вложители ги преглеждат като здравословен контраст на свръхдоверието на вложителите и разделянето на фирмите. Критиците им настояват, че с продажбите на късо те дестабилизират пазара, тъй като имат тласък да понижат цената на акциите на компанията.

Реакциите

Този ход на GPIF беше приветстван в Twitter от основателя на Tesla Илън Мъск, чиято компания е основна цел на спекулантите от известно време насам. От друга страна, Андрю Дайсън, изпълнителен шеф на International Securities Lending Association, декларира пред Financial Times, че по този метод пазарната стопанска система се лишава от главен стопански инструмент, каквато е късата позиция. Кер Нийлсън, основател на Platinum Asset Managment в Сидни, показа пред Reuters, че разривът в международната търговия може да принуди повече държавни управления и институции по целия свят да приложат ограничения срещу късата търговия.

Reuters оповестява още, че управляващите във Франкфурт, Рим и Амстердам биха могли краткотрайно да лимитират късите продажби на акции, с цел да се опълчват на волатилността, провокирана от Brexit. " Докато кредитирането на акции може да бъде годна капиталова тактика, когато се употребява в композиция с разпространяването на подправена и погрешна информация, са вероятни злоупотреби ", разгласи през 2011 година Европейският орган за скъпи бумаги и пазари, когато забрани тогава краткотрайно късата търговия. По всичко наподобява, че тази наклонност се завръща с цялостна мощ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР