По този начин трябва да изглеждат преместваемите обекти в източната

...
По този начин трябва да изглеждат преместваемите обекти в източната
Коментари Харесай

Павилиони с еднаква визия ще сменят сергиите в Слънчев бряг

По този метод би трябвало да наподобяват преместваемите обекти в източната част на Слънчев бряг от това лято. Всички търговци ще би трябвало да ги изградят за своя сметка, спазвайки заложената единна визия, до 15 май

© Анелия Николова Още по тематиката
Държавата скапва две плажни концесии в Несебър и Слънчев бряг

От години концесионерите им не съблюдават разпоредбите, като надвишават платените зони и комерсиалните площи
27 ное 2016
Общините всеобщо издават противозаконни наредби
от Дневник,14 сеп 2016 На фона на дебатите за преместваемите обекти в морските курорти, чийто статут би трябвало да бъде решен посредством законодателни промени, през тази година ще бъде въведена единна визия за павилионите в Слънчев бряг. Пилотният план ще обхване единствено източната зона на курорта, която се ръководи от държавното сдружение " Слънчев бряг " АД. Това стана ясно на конференция на туристическия министър Николина Ангелкова в понеделник.

Новите павилиони ще бъдат в бяло и синьо и би трябвало да бъдат построени за сметка на наемателите.

Нова скица за преместваемите обекти

В понеделник туристическият министър Николина Ангелкова показа абстрактен план за преместваемите обекти в източната част на курорта Слънчев бряг. От идния сезон всички такива обекти би трябвало да бъдат в единна визия - синьо-бели павилиони, ситуирани по утвърдена скица както по алеите в курорта, по този начин и на плажа " Слънчев бряг-север ", който е наоколо. Павилионите ще бъдат в три размера - 6, 9 и 15 кв. метра, а цветовете са определени като символика на морето, слънцето и небето, стана ясно от думите на проектант Искра Джахова, която е управлявала екипа, който създава единната визия.

Павилионите ще бъдат ситуирани по авансово утвърдена скица, като по думите на отрасловия министър няма да се позволи слагане на " павилионче до павилионче ", което да скрива гледката към морския бряг. Отделно от това ще бъде неразрешено и изкарването на артикули по тротоарите отвън самия павилион, каквато беше всеобщата процедура досега. Това ще бъде въведено като уговорка в договорите за наем, които държавното сдружение подписва с фирмите. По думите на Ангелкова, в случай че контролните органи открият три нарушавания с " разхождащи се щендери " по тротоарите, договорът с наемателя ще бъде негоден.

Според проекта на туристическото министерство единната визия би трябвало да влезе още през този летен сезон, а обектите би трябвало да бъдат подготвени до 15 май, когато влиза в действие възбраната за строителство в курорта. Всеки търговец ще би трябвало да поръчва за своя сметка павилион с утвърдената визия. По време на конференцията изпълнителният шеф на " Слънчев бряг " АД Златко Димитров заяви още, че с изключение на места за търговия в схемата в източната част на курорта има отделени пространства и за разнообразни атракциони - да вземем за пример детски атракциони, велорикши, триколки и други

Новите правила няма да важат за западната част на курорта, чиято инфраструктура се стопанисва от община Несебър. По думите на Ангелкова планът с единна визия за павилионите ще бъде показан пред локалната власт, която, в случай че желае, може да го вкара и за стопанисваната от нея територия на комплекса.

Еднаква визия във всички курорти - след законодателни промени

Настоящият план за уличната търговия в Слънчев бряг е пилотен, само че се планува единна визия да бъде въведена и в други курорти. Това обаче ще стане след промени в закона за туризма, които ще дефинират статута на националните курорти, разяснява министър Ангелкова. По проект въпросните промени следва да бъдат оповестени за публично разискване, а през март да бъдат импортирани за разглеждане в Народното събрание. Преместваемите обекти в курортите обаче са измежду противоречивите тематики сред туристическия министър и вицепремиера по икономическа политика Валери Симеонов. В началото на септември Симеонов заяви, че ще инициира премахването на всички преместваеми обекти от курортите, които съпостави с " уродливо сходство на нискобюджетни арабски пазари ", като по думите му изключение би трябвало да се направи единствено за избавителни вишки, медицински пунктове по плажовете и водни атракциони.

По време на кръгла маса за туризма два месеца по-късно Николина Ангелкова заяви, че няма да внесе като законодателно предложение цялостна възбрана за преместваемите обекти. Тогава тя изясни, че по-голямата част от туристическия отрасъл е изразил поддръжката си за такива обекти, само че контролът върху тях би трябвало да се ускори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР