По това време от годината яйцата се озовават в центъра

...
По това време от годината яйцата се озовават в центъра
Коментари Харесай

Какво има в яйцето

По това време от годината яйцата се озовават в центъра на трапезата - боядисваме, снимаме, борим се с тях с вяра за превъзходство на нашето яйце над непознатото, подаряваме ги на обичаните си хора - те някак стават главен детайл на празника. Но знаем ли добре какво има в тях и от кое място идва?

Жълтък, белтък, черупка и това, на пръв взор, е всичко. Но яйцето е надалеч по впечатляващо създание. То е най-голямата клетка - спомнете си за яйцата на щрауса и ги сравнете със личните си невидими с просто око кафези, които построяват биологичната ни същина.

Яйцето не е просто клетка, а е яйцеклетка в най-истинския смисъл на думата.

В началото на своя път то е просто жълтък със ембрионален диск - дребното белезникаво петънце или трапчинка с размер 2-3 мм, което може да видите върху жълтъка. Жълтъкът с диска се отделя от яйчника на кокошката и в този миг може да бъде оплоден - сперматозоид от петела навлиза през диска към вътрешността на жълтъка.

Независимо дали яйцето е оплодено, или не, на идващия стадий от пътя си то бива обгърнато в белтъка, който дава спомагателна отбрана, както и още хранителни субстанции за бъдещото пиле, което основно ще се изхранва от веществата в жълтъка.

Цветът на жълтъка зависи от това дали в храната на кокошката е имало пигменти (естествени или изкуствени), като е допустимо жълтъкът да бъде даже прозрачен - в случай че храната е била такава.

Забелязвали ли сте белезникавата нишка, пресичаща транспарантния белтък? Това е халазата - конструкция, която придържа жълтъка на мястото му.

След образуването на белтъка, яйцето бива обгърнато в мембрана и черупка. Образуването на черупката се състои в специфичен отдел на половата система на кокошката и лишава към 20 часа, както и огромно количество калций от организма ѝ.

Цветът зависи от породата на кокошката, като, всекидневно, алените и черни кокошки снасят кафяви яйца, а белите и тези с бели капачета на ушите - светли.

Някои хора през днешния ден се тормозят, че похапвайки яйца, те ядат мъртви пилешки ембриони, само че яйцата в комерсиалната мрежа не са оплодени и могат да бъдат обсъждани по-скоро като великански кафези, само че не и като неосъществени пилета. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР