По това време на годината погледите на астрономи и любители

...
По това време на годината погледите на астрономи и любители
Коментари Харесай

Падащи звезди: Предстои пикът на метеорния поток Персеиди

По това време на годината погледите на астрономи и фенове са ориентирани към нощното небе. Причината е метеорният поток Персеиди - едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е деен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се следи сред 11 и 13 август, оповестява уеб сайтът Спейс.

Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци с помощта на яркостта и скоростта на "падащите звезди ", се виждат към 100 метеора на час. Тази година, съгласно Американското сдружение на метеоролозите, ще могат да се следят до 75 "падащи звезди " на час, като е допустимо гледката да бъде осуетена от лунната светлина.

Метеорният поток е светлинно събитие, породено от дребни частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предходните им орбити.

Родоначалник на Персеидите, упоменати за първи път в китайски хроники през 36 година след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 година Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от към 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен аероплан. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би траял една минута, вместо пет часа със аероплан. Когато доближат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури сред 3000 и 10 000 градуса - към 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Още един метеорен поток е деен сега - Южни Делта Аквариди, чийто най-много беше в края на юли.

Следващите небесни спектакли, които феновете им ще могат да следят, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са надлежно първоначално и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските - впечатляващите Джеминиди и "скромните " Урсиди.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР