По това време на годината често говорим за измерени над

...
По това време на годината често говорим за измерени над
Коментари Харесай

В кои градове у нас хората дишат най-мръсен въздух

По това време на годината постоянно приказваме за измерени над нормите стойности на замърсяване на въздуха. През последните дни локалните управляващи в София анонсираха ограничения за справяне с казуса.

Сред предложенията са по висока цена за паркиране на Синя зона - 4 лева и зелен билет за градски превоз против 1 лева за през целия ден за цялата мрежа. Също по този начин безвъзмездни буферни паркинги за хората, които желаят да оставят колите и да се движат из центъра на града пешком или с градски превоз.

Обсъждат се и по-радикални ограничения.

Замърсяването на въздуха ще се предвижда посредством специфична система за ранно уведомяване, създадена от учените от Българска академия на науките. Апаратурата към този момент работи, обвързвана е и дава данни.

Оказва се, че измежду градовете, в които хората дишат най-мръсен въздух, са София, Горна Оряховица, Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

"Това, което липсва в народен аспект, е оценка на здравния статус на казуса. Ние не знаем по какъв начин мръсният въздух въздейства върху здравето на хората. Ако имаме такава оценка, че казусът с мръсния въздух ни коства милиард на година и хиляди човешки животи, то тогава ще има политическата воля за бързото му разрешаване ", разяснява Георги Стефанов – началник стратегия "Зелена стопанска система " към WWF в предаването "Събуди се " по NOVA.

По думите му в цяла Европа проучванията демонстрират, че към 15% от транспортните средства мощно замърсяват и София не е изключение.

"Трябва да се спрат старите коли. Мерките на Столична община са нужни и са положително начало ", разяснява Георги Стефанов.

Въздухът в София е трайно рисков

Европейски Съюз ни осъди поради мръсния въздух

Целта на специфичната система за ранно предизвестие е да каже какво ще се случи на следващия ден или в идващите дни, с цел да има предварителна защита. Апаратурата може да прави прогнози 72 часа по-рано.

"В момента апаратурата е настроена за територията на цяла България, само че с фокус София ", изясни проф. Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Обработената информация може да се откри от всеки жител на интернет страницата на Столична община в раздел "Околна среда ".

8 български града със нечист въздух

Средно 50 души дневно умират в България от замърсен въздух

Как се оправят с мръсния въздух в други места по света.

В Атина, в необятния център на града е въведен ограничаващ пръстен. Автомобилите се движат на четни и нечетни номера според от дните. Глобите за нарушителите стартират от 300 евро нагоре.

"Различен е и данъкът за колите. Въведени са евтини билети за градския траспорт ", заяви кореспондентът на NOVA от Атина Бойка Атанасова.

В Париж записаните преди 1997 година коли нямат право да се движат в града през седмицата.

"В дните с пикови замърсявания по улиците се движат единствено най-екологичните коли, обозначени със специфична винетка, която указва какъв брой замърсява въздуха съответната кола. За нарушилите правилото е планувана санкция ", разяснява кореспондентът на NOVA от Париж Петя Желева.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР