По това те си приличат: Владимир Путин и Си Дзинпин

...
По това те си приличат: Владимир Путин и Си Дзинпин
Коментари Харесай

Да танцуваш върху кости: как Русия и Китай преиначават историята


По това те си наподобяват: Владимир Путин и Си Дзинпин съзнателно изопачават историята, с цел да укрепят своята власт и оправдаят политиката си. Виждането на Путин за света е като на сътрудник на тайните служби от времето на Съюз на съветските социалистически републики.

4 февруари 2022: Путин и Си на последната им среща в Пекин малко преди началото на войната в Украйна

" Който управлява предишното, управлява и бъдещето. Който управлява сегашното, управлява предишното ". Този откъс от романа на Джордж Оруел " 1984 " разказва в резюме какво значение има историята за политиката.

На тази тематика е отдадена и новата книга на журналистката Кейти Сталард " Да танцуваш върху кости " – по какъв начин властимащите в Русия, Китай и Северна Корея употребяват историята за личните си цели.

В изявление за Дъждовни води авторката споделя: " Авторитарните режими познават силата на историята. Това е значим инструмент за продобиване на поддръжката на народа. " Историята е генератор на легитимност, тясно обвързвана с идентичността на жителите. А за властническите управници преимуществото ѝ е, че може да бъде манипулирана според от потребностите. " Икономическите триумфи идват и си отиват. Историята е това, на което можете да разчитате “, споделя Сталард.

Историческото опрощение на войната в Украйна
Редакцията предлага
Че ревизионистичното схващане на историята може да има смъртоносни последствия демонстрира и. Още преди експлоадирането ѝ, през юли 2021 година Путин разгласява есе, озаглавено " За историческото единение на руснаците и украинците ".

В текста от 2021 година той упрекна Запада в " рисков ревизионизъм ". Путин е желал да се опълчи на това като " всезнаещ общественик ", който знае " единствената историческа истина ", твърди историкът Андреас Капелер в списание " Източна Европа ".

Истината съгласно Путин е, че руснаците и украинците постоянно са били едно духовно цяло. А Западът е оня, който се опитвал да трансформира Украйна в " антируска " страна. Русия в никакъв случай не би позволила това и при нужда би го предотвратила с въоръжена мощ. В речта си за 9 май послучай Деня на успеха Путин повтори светогледа си, стигайки и по-надалеч, като разгласи, че.

Съветският светоглед на Путин

Наративът за хипотетичното руско-украинско единение, което Западът подкопава, е част от двуполюсния мироглед и мисленето в категориите на великите сили, отбелязва Капелер. За Путин роля играят само мощните страни - Русия, Съединени американски щати и Китай.

" Малките " страни като Украйна не разполагат със собствен личен дневен ред. Според тази позиция, огромните сили са въвлечени в идеологическа борба, водеща се с всички вероятни средства.

Този мироглед на Путин, който Капелер квалифицира като доктрина на конспирацията, се съчетава и с етническия шовинизъм. Както и с тезата, че. Те са употребявани като мост към това, което Капелер назовава " най-важният детайл на съветската интеграционна идеология “ - руската победа над хитлеристка Германия. Светогледът на Путин за света е като на сътрудник на тайните служби на изчезналия Съветски съюз.

Си Дзинпин – кормчията на историята

Много от моделите на етнонационалистическата позиция за историята на Путин и поддръжниците му в Кремъл се употребяват и от китайските ръководители. Така да вземем за пример китайският президент Си Дзинпин вижда съществени неточности, позволени от Съветския съюз, който се бил разпаднал точно тъй като водачите му не са съумели да изкоренят " историческия нихилизъм ", подкопал вярата в комунистическата идея.

Съветският деспот Сталин също се е изживявал като обединител на руските нации: картина на художника Борис Йогансон

За да избегне ориста на Съветския съюз, наред с доста други неща, Китайската комунистическа партия (ККП) приготви през 2021 година обновен вид на историята на партията. Китайският вестник People`s Daily, официозът на ККП, тогава написа следното за китайския водач: " В тази нова епоха ни оказа помощ да разберем механизмите на еволюцията и законите на историята, настоящи в дългия, лъкатушен поток на времето и в световната стихия. На всеки кръстопът той вземаше вярното решение. "

Наративът на ККП се популяризира в пресата, обществените медии, киното и компютърните игри. А различните отзиви са противозаконни.

Партията подсигурява единството

Официалната партийна история дефинира в продължение на години какво е възможно да се мисли и написа в Китай. Така всепроникването на властта на ККП е исторически целесъобразно. Преди комунистите да ръководят, Китай е бил слаб и разлъчен, а разделянето е разрешило на Запада да унижи страната. И единствено ККП може да я сплоти и да ѝ възвърне предходната мощ, гласи подтекстът.

Корицата на книгата на Кейти Сталард " Да танцуваш върху кости "

Макар да е правилно, че е имало известна последователност на езика и конфуцианската теория, не е истина, че китайската просвета при династията Хан е била постоянно преобладаващата. Династията Мин (1368-1644 г.) е последната, по време на която ръководят Хан-китайци. В продължение на епохи преди този момент династии на други нации, като монголите, са управлявали по-голямата част от териториите на сегашен Китай. Последната династия Цин ръководи от 1644 година до провъзгласяването на републиката на 1 януари 1912 година.

Китай от години води исторически. Позовавайки се на съмнителни доказателства, страната разгласи за своя територия море с размерите на Средиземно море. В същото време отхвърли да признае решението на Международния трибунал, който разгласи всички исторически искания за невалидни.

В желанието си да сътвори единна история, от която днешните Русия и Китай са произлезли, кръгът се затваря разумно от Путин. Той отхвърля или изкривява историята на Украйна, с цел да може да разгласи руснаци и украинци за еднакъв народ.

Без конкурентни светогледи

Въпреки разликите в историческите разкази на Русия и Китай (например по-силно изразеният фетиш към личността на Си в Китай), моделите на двете страни остават близки. И двете системи претендират за единение и последователност, каквито в никакъв случай не са съществували. И всеки, поставящ ги под въпрос в Русия или Китай, следва да чака сурово наказване.

И двете страни конструират външен зложелател - Запада - от който единствено те, надлежно Путин и Си, могат да защитят нацията, както и да свържат историята с териториалните искания. Сталард написа: " Желанието да се манипулира историята за политически цели не е особено единствено за властническите системи. " Само те обаче водят война с инакомислието.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР