По тип пропорционална система, квоти за жени или дата на

...
По тип пропорционална система, квоти за жени или дата на
Коментари Харесай

Европейски избори: правилата на играта в различните страни

По вид пропорционална система, квоти за дами или дата на гласуването всяка страна в съюза дефинира свои правила за европейските избори.

Кой по кое време гласоподава?
Днес гласоподават 21 от 28-те страни. Сред тях са Германия, Франция и Полша.
Британците и холандците гласоподаваха на 23 май, ирландците - на 24-ти, а латвийците, малтийците и словаците - на 25-ти. В Чехия гласоподаваха два дни - на 24 и 25 май.

Двадесет и осем нюанса пропорционална система
Европейският съюз постанова избори по пропорционалната система, само че страните членки избират съответния вид. Има три вида избори:
- Преференциален избор - в 19 страни, като Италия, Полша, Холандия и нордическите страни. Избирателят може, според от страната, да трансформира реда в листата с претенденти, по която гласоподава, да зачертава претенденти или даже да групира няколко листи.
- Гласуване посредством затворена листа. По тази система се гласоподава в седем страни, в това число Германия, Франция Испания, Англия (без Северна Ирландия). Избирателите гласоподават листи, в които не могат да трансформират нито реда, нито състава.
- Единичен портативен избор. Използва се в Малта, Ирландия и Северна Ирландия. Избирателят не гласоподава по авансово готова листа, а сформира лична, като подрежда претендентите съгласно желанията си.

Задължително гласоподаване
Гласуването е наложително в пет страни: Белгия, Гърция, България, Кипър и Люксембург.
В Белгия и Люксембург неспазването на това обвързване се санкционира с санкция. В останалите три страни глобите, където съществуват, са по-малки.

Избирателни региони
Само пет страни са разделили територията си на изборни региони: Италия (5), Полша (13), Белгия (3), Ирландия (3) и Англия (12). Избирателните региони са географски като се изключи Белгия, където изборните колегии са езикови (холандскоезична, френскоезична и немскоезична).
В останалите страни гласоподавателите гласоподават в един-единствен народен изборен регион.

Гласуване по пощата, посредством пълномощие, по интернет
Гласуването по пощата е позволено в 16 страни в съюза, в множеството случаи с цел да се даде опция да упражнят правото си на глас жителите, живеещи в чужбина. Така е в Германия, Англия, Испания и нордическите страни.
Шест страни позволяват гласуването с пълномощие - за всички гласоподаватели, както е във Франция, Англия, Холандия и Белгия, или единствено за възрастни гласоподаватели или инвалиди, които не могат да отидат до урните (Полша и Швеция). Този вид разрешава да поискаш различен гласоподавател да гласоподава от твое име.
Електронното гласоподаване към момента не е публикувано. Естония, която е доста напреднала в потреблението на новите технологии, единствена дава опция на жителите си да гласоподават по интернет.

Представителство на дамите
Единадесет страни постановат квоти по пол в листите с претендентите.
Френските, италианските, белгийските и люксембургските листи би трябвало да включват еднакъв брой мъже и дами. В Испания, Словения и Хърватия те би трябвало да съдържат минимум 40 % претенденти от всеки пол, в Полша условието е за 35 %, а в Гърция и Португалия - 33 %. В листите в Румъния би трябвало да има минимум една жена (или мъж).
В някои страни квотите са съпроводени от ограничения, предопределени да подсигуряват наличието на дами, само че глобите не постоянно са безапелационни. Ако в Гърция неотговарящите на условията листи се считат за невалидни, в други страни като Франция или Люксембург нарушителите са застрашени само от санкция.

Минимална възраст
В съвсем всички страни в Европейски Съюз би трябвало да си навършил 18 години, с цел да имаш право да гласуваш. Изключение вършат три страни: в Гърция минималната възраст е 17 години, а в Малта и Австрия - 16.
Възрастовият предел за претендентите е по-разнообразен. В 15 страни, в това число Германия и Франция, тя е 18 години, в 10 страни, като Полша и Чехия, е 21 години, в Румъния - 23 години, а в Италия и Гърция - 25 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР