по темата говори един от най-добрите ендокринолози у нас проф.

...
по темата говори един от най-добрите ендокринолози у нас проф.
Коментари Харесай

40% от младите българки са с диабет

по тематиката приказва един от най-хубавите ендокринолози у нас проф. Анна-Мария Борисова 40% от дамите на възраст под 30 години са с диабет, акцентираха родни ендокринолози в Световния ден за битка с диабета .

Денят се отбелязва от 1991 година на 14 ноември по самодейност на Международната федерация за битка с диабета и с поддръжката на Световната здравна организация. Тази година мотото на деня е " Жените и диабетът - правото на здравословно бъдеще ".
 

 
 БГНЕС

Според ендокринолозите в страната обезпокоителен е фактът, че сред 30 и 50% от диабетиците у нас не са диагностицирани. Затова лекарите посъветваха - при определяне на една бременност, акушер-гинеколозите постоянно да изпращат младата дама при ендокринолог. Така рисковете от затруднения в по-късен стадий от бременността ще бъдат пренебрегнати.
 

Днес се отбелязва Световният ден за битка с диабета - заболяване, от което страдат 451 млн. души по света . Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 година, вследствие на което световните разноски за заболяването към този момент доближават 850 милиарда $ годишно. Очаква до 2045 година броят на страдащите от диабет да се усили до 693 милиона, в случай че актуалната наклонност се резервира.
 
 БГНЕС

Датата 14 ноември е годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски хирург и физиолог, разкрил инсулина дружно с шотландския физиолог Джон Маклауд. Двамата получават Нобеловата премия за физиология или медицина за 1923 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР