По т.нар. дело Барселонагейт, в което се разследва бившият премиер

...
По т.нар. дело Барселонагейт, в което се разследва бившият премиер
Коментари Харесай

По разследването Барселонагейт се е работило интензивно едва след 15 май

По така наречен дело " Барселонагейт " , в което се проверява някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов , се е работило интензивно едвам след 15 май тази година.

Това стана известно от отчет на екип от прокурори, които на изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов ревизираха всички каузи за закононарушения, осъществени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет. Докладът обобщава междинните резултати от проверката, заяви пресцентърът на прокуратурата.

На 15 май към този момент някогашният основен прокурор Иван Гешев , на който сподели, че е притискан да подаде оставка и на няколко пъти загатна " лицето Бойко Методиев Борисов ".

През юни Гешев на Борисов по следствието “Барселонагейт ”. В началото на юли Борисов. Това стана, откакто.

Става дума за следствието, обвързвано, която е обект на инспекция за възможна скица за пране на пари, по която испанските управляващи подозират връзка с Борисов. То се бави към този момент 3 години.

Разследването се е водело неритмично, имало е интервали от по два-три месеца, през които не се е вършело нищо, а след средата на май " интензитетът на дейностите е бил извънредно висок ", се показва в отчета.

Прокурорът Стефан Христов е забавил превеждането на документите от Испания с месеци, а целият превод е ставал на стадии с обособени постановления.

Ревизията по делото демонстрира нарушавания още от образуването му в спецпрокуратура. През първите осем месеца на следствието са били разпитани единствено 4 очевидци.

След 15 май обаче единствено за месец и половина са били разпитани 17 очевидци, назначени са две компютърно-технически експертизи, осъществени са претърсвания и изземвания, отправени са претенции за откриване на банкова, данъчна, осигурителна информация и е препоръчано свалянето на имунитета на Бойко Борисов, оказва се още от отчета, представен от прокуратурата.
И по други каузи се е работело неритмично
Назначената от Сарафов инспекция обгръща общо 83 неприключени и спрени досъдебни производства против хора с имунитет, магистрати, министри и " за закононарушения против Републиката ".

Освен по " Барселонагейт ", неритмичност е открита по още шест каузи, измежду които дело за шпионаж против върховен боен и магистрат.

Тези седем каузи с нарушавания са от общо 55 тествани. Продължава работа по още 28 следствия - остарели или спрени от категорията " публично значими ", прецизира прокуратурата.

Забавяне или други нарушавания са позволили трима прокурори. Докладите с откритите нарушавания по техните каузи са изпратени във Висшия правосъден съвет (ВСС) и на административните им ръководители " с преценка за следващи дисциплинарни ограничения ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР