По света пустеят милиони квадратни метри изоставени индустриални площи. На

...
По света пустеят милиони квадратни метри изоставени индустриални площи. На
Коментари Харесай

Номерът на китайците - изоставени хангари стават приказни...

По света пустеят милиони квадратни метри изоставени индустриални площи. На тях могат да живеят и работят хиляди хора, а това значи добавена стойност в стопанската система на всяка страна. Анализаторите обаче настояват, че вложителите рядко демонстрират интерес към сходни площи. Основните аргументи за слабия интерес са многото проблеми, свързани с териториалното обмисляне в тези зони. Част от тях са градски, други индустриални, трети са със смесено потребление. А щом една област е индустриална, на нея не може да се строят жилища, ще е необходим нов градоустройствен проект.

Тогава има ли облага в регенерацията? Изненадващо, само че за някои планове по света през днешния ден отговорът на този въпрос е изрично „ да ”.

Даниела Арнаудова

От Пекин до Детройт големи здания от стомана и бетон са останали като празни реликви от времето на стоманата и въглищата, споделя уеб страницата archdaily.com.

А какво да вършим с тези пустеещи земи, с неработещи пещи, изоставени железопътни линии, комини и изкуствени езера? Това е главният въпрос, който ще стои пред генерации архитекти за напред. Какво може да се направи с тези индустриални комплекси и скъпоценна земя, която към този момент неоснователно заемат, само че пък са свързани със мемоари и истории, които малко на брой биха желали да изгубят?

Проектът за индустриална регенерация Shougang е първият по рода си в Китай и се управлява от CCTN Design.Архитектите са решени да осъществят новата визия на изоставените обекти и по тази причина неговото значение се простира надалеч оттатък Китай. И ще послужи за образец за Изтока и Запада. Очаква се да бъде приключен през 2019 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР