По-строги мерки за сигурност в аквапарка между Равда и Несебър,

...
По-строги мерки за сигурност в аквапарка между Равда и Несебър,
Коментари Харесай

Никоя държавна институция не проверява аквапарковете

По-строги ограничения за сигурност в аквапарка сред Равда и Несебър, откакто втурване по водна пързалка прати 9-годишно момиче в болница. Заради тежкия кръвоизлив, който детето получи, прокуратурата стартира инспекция. Оказа се обаче, че нито една държавна институция не ревизира подобен вид уреди, а по-строгите правила в действителност мъчно се съблюдават.
Мерките за сигурност бяха затегнати за две от по този начин наречените „ ускорителни” пързалки, на една, от които стана и случаят във вторник. Спускането към този момент е неразрешено за лица под 18 години, високи под 1,50 метра. Предписанията са направени от специалист, изпратен от прокуратурата. Това е и единствената институция, назначила инспекция по случая. Никой различен държавен орган не се е самосезирал и не е идвал за оглед на оборудванията. Защото, оказа се, надзор на сигурността на атракционите правят само туроператорите, предава Нова телевизия.
Изискванията за поддръжка на оборудванията се дават от производителя. Оттам нататък отговорността за спазването им е единствено в ръцете на притежателя.
За да се съблюдават новите правила, спасителите разчитат на честността на посетителите, тъй като носенето на персонална карта в банските не е целесъобразно. Отгоре и изпод на всяка пързалка стоят чиновници, които наблюдават за реда на спусканията и дават инструкции.
Оказва се обаче, че макар инструкциите за сигурност, огромна част от туристите не ги съблюдават и се пускат по пързалката с отворени ръце и крайници. Именно това е и една от версиите, с цел да се стигне до тежкия случай с детето от Русия.
„ В момента, в който се спуснат по пързалката, ние няма по какъв начин към този момент да ги направляваме. Тоест, допуска се, че всеки един човек, когато употребява обещано оборудване знае, че инструкциите, които се дават, са за тяхната безопасност”, разяснява Силвия Гогова - маркетинг управител на аквапарка.
Така главната грижа за здравето и живота остава на самите туристи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР