По-стрктният контрол при електроенните винетки води и до увеличение на

...
По-стрктният контрол при електроенните винетки води и до увеличение на
Коментари Харесай

Приходите от винетки достигнаха 325 млн.лв. до средата на септември

По-стрктният надзор при електроенните винетки води и до нарастване на приходите.

© Надежда Чипева Към 18 септември приходите от електронни винетки към този момент са 325 млн.лв. Това разгласи Олег Асенов, член на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). За съпоставяне през цялата 2018г. постъпленията са били 358 млн. лв..

" В летните месеци има значителен растеж в постъпленията от директния трафик и вследствие на повишения надзор ", изяснява Асенов. В момента контролът се прави от коли на тол-полицията, а винетките са електронни за разлика от предходната година, когато бяха стикери, залепени на колите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки това поради отсроченото стартирането на тол системата приходите за тази година ще са по-малко от предстоящото с 215 млн.лв. по сметки на пътната организация.

Нови комисионни

Преди въвеждането на електронните винетки АПИ плащаташе милиони за отпечатването на хартиените. Но и в този момент не цялата сума от регистрираните 325 млн.лв. ше е за страната. Част от винетките се продават от частни компании, които взимат комисионна от цената им. До август имаше единствено един снабдител - " Интелигентни трафик системи " (ИТС). От тяхно изказване пред " Капитал " преди време ставаше ясно, че държаха 60% от пазарния дял. От два месеца има и втори снабдител - " Конкорд смарт инфраструктура ".

Договорът на ИТС гласи, че комисионната им е 7%. Не е ясно за какъв брой се е договорил вторият снабдител, както и дали пазарният дял за частниците към момента е 60% или е пораснал. През март АПИ и ИТС отхвърлиха на " Капитал " точна информация какъв брой винетки е продал частният снабдител и за какъв брой пари, под претекст, че това е " комерсиална загадка ".

Ако обаче се одобри условно, че 60% от продажбите са на компании, а не на АПИ, и комисионната е 7%, то значи, че най-малко 13.65 млн.лв. не са отишли в бюджета на страната.

Има пари, само че никак не задоволително

От данни на АПИ през годините се вижда, че с изключение на предстоящото покачване на приходите от винетки тази година, такова е имало и през 2016г., когато бе нараснала цената. " Прогнозата е, че с нарастването на винетните такси предстоящите доходи ще се усилят със 73,5 млн. лева и ще доближат към 300 млн. лева през 2016 година ", предвидиха тогава от организацията и съумяха да надминат упованията с 26 млн.лв.

Приходите от винетки порастват, само че въпреки всичко надалеч не са задоволителни, с цел да покрият потребностите на пътния бранш у нас. За идващите няколко години се възнамеряват и огромни планове, финансирани с държавни пари, като да вземем за пример разширението на пътищата Видин - Ружинци и Ботевград - Мездра, които планирано трябваше да костват общо 914 млн.лв. с Данък добавена стойност, само че поръчките се печелят на стойности надалеч по-високи от прогнозните. Това не включва и десетките милиони за настоящо и зимно поддържане или скъпите поправки на виадукти и мостове.

" В публичния съвет за въвеждане на тол системата към министъра на районното развиване и благоустройството взехме решение да създадем публичен ръб, който да взема решение всяка година за ремонта на кои пътни сектори ще се употребяват средствата от тол таксите ", сподели Олег Асенов през вчерашния ден. Т.е. още не е ясно кой и по какъв начин тъкмо ще взема решение защо ще се харчат множеството пари за пътища.

Няма тол - няма милиард

Постъпленията от тол такси щяха да усилят бюджета за създаване и поправки на пътища, само че те се отложиха за 2020г. В края на 2019г. страната към момента се надяваше, че тол системата ще проработи през август, както беше по проект, само че това не се случи.

" Приходите за 2019 година са написани в бюджета. Заложените планирани доходи от винетки са почти 360 млн. лева, а приходите от тол такси – към 215 млн. лева Следва да се има поради, че календарната и бюджетна 2019 година ще обхване единствено 4 месеца и половина тол таксуване (тол таксуването стартира от 16 август 2019 г.) и че действителните доходи са подвластни от нормативно избраното решение за размера на таксите ", отговори на АПИ до " Капитал " от декември 2019г. Дълго време се лансираше концепцията, че годишният доход от тол такси за тежкотоварни коли ще е 1 млрд.лв. поради огромния обсег на пътната мрежа, който ще е заплатен, както и високи стойности на таксите. След като започнаха закъснели договаряния с превозвачите, стана ясно, че обсегът и таксите ще са по-малко, а приходите паднаха на 550-600 млн.лв. годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР