По страничните панелни стени на пловдивски блок, чиито тераси са

...
По страничните панелни стени на пловдивски блок, чиито тераси са
Коментари Харесай

Напука се панелът на Цигарения блок

По страничните панелни стени на пловдивски блок, чиито тераси са станали кухни с всички вероятни електроуреди в тях, се появиха пукнатини. Става въпрос за така наречен Цигарен блок на ул. " Асен Христофоров ", за който „ Марица ” към този момент писа преди време. Това е 40-годишна панелна постройка, която преди време е била продадена на служащи от тютюневия комбинат.

„ Пуснах тъжба в края на лятото, през вчерашния ден в Общината ме накараха да подам още една. Докога ще пиша тъжби ”, недоволства домоуправителката на входа Снежана Йорданова. Тя и още няколко съседки се оплакват, че чуват пукане от плочата на натоварените с уреди тераси. Наскоро паднала щората на прозореца. В кметството на „ Южен ” била призната от кмета на региона Борислав Инчев.

„ Според Закона за устройство на територията

не се желае позволение за остъкляване на балкон.

Закон за устройство на територията тук не открива нарушаване ”, изясни господин Инчев. Той напомня, че законът разграничава „ тераса ” от „ балкон ” и „ лоджия ”. В случая ставало въпрос за „ балкон ”. „ За да погледнем какво е ситуацията, притежателите би трябвало да ни обезпечат достъп. Ако няма подобен, би трябвало да го търсим със правосъдно решение. Затова помолих да входират още веднъж молбата си. И при всички случаи, в случай че се наложи проучване за градивни разбърквания, там би трябвало да бъде наета компания, за която съгласно Закона за етажната благосъстоятелност (ЗЕС) би трябвало да платят хората от блока ”, изясни кметът.

Последната част от съвета на Инчев изкарала от нерви госпожа Йорданова.

Ние ли би трябвало да платим за това,

възмущава се тя. Пукнатини има сред свръзките на панела, както и на страничните циментови подпори на балкона, който не е тераса, не е и лоджия. " Страшно става, когато две от терасите-кухни пуснат перални - от вибрациите на центрофугите всичко стартира да скърца ", изяснява пловдивчанката. Снежана Йорданова сподели и пресни пукнатини по стената на своята остъклена тераса. Само под тези тераси циментовият фриз на приземния етаж се е начупил изцяло.

Според закона всеки вход би трябвало да поддържа фонд " Ремонт и възобновяване ”. Обикновено това се съблюдава доста рядко и в случаи като този стартират съседски кавги, тъй като събрани пари няма, описват професионални домоуправители. Следващата стъпка е живеещите във входа да създадат заседание и тогава да се реши всички ли ще събират пари, или единствено засегнатата секция от входа. В случая това са междинните жилища. На тях може да се гледа като на „ съзнателно предизвикали вредата ”. На събранието може да се реши единствено те да събират пари за разноските за проучване и градивно подсилване, в случай че има потребност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР