По стародавна традиция с водосвет и курбан за здраве жителите

...
По стародавна традиция с водосвет и курбан за здраве жителите
Коментари Харесай

Жители на Белцов отбелязаха празника Свети Дух

По стародавна традиция с водосвет и курбан за здраве жителите на Белцов означават празника

Денят след Петдесетница събира по стародавна традиция популацията на селото в параклиса, издигнат в околност отвън обитаемото място.

Отбелязването на празника е обновено преди осемнадесет години по самодейност на Петкана Маркова. Параклисът, отдаден на Светия Дух, е издигнат от Блажин Миланов. В продължение на години неговият правоприемник Илия Блажинов е главен донор на курбана. Легендата споделя, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като светиня от остарялото населено място, което било опожарено до основи. На плоча е записана традицията и волята на донора. За първа година измежду спомоществователите е и семейство от Германия. Вероника, Кристиян и Крастияна с изключение на парична сума се дали и скъпи икони.

Отец Серафим отслужи молебен и освети курбана. Той насочи обръщение „ Да бъдем същински хора! В това е нашето избавление “, а присъстващите възпламениха по свещичка и насочиха молитва за здраве, сили и благодат. За приготвянето на вкусната агнешка яхния се погрижиха Мария Кръстева, Снежанка Николова и Милка Игнатова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР