По стара традиция у нас, винаги си мислим, че откриваме

...
По стара традиция у нас, винаги си мислим, че откриваме
Коментари Харесай

Видеонаблюдението има алтернатива, но България не я иска

По остаряла традиция у нас, постоянно си мислим, че откриваме топлата вода и с проблемите си, и с решенията им. Никога не ни минава през мозъка, че останалият свят се сблъсква с безусловно същите проблеми и постоянно е разкрил чудесни и работещи решения, които можем умерено и безболезнено да заимстваме.
Но не би. Ние си умираме да спорим, да се препираме и да изхождаме от възприятието си за уникалност в нещастието.
Насилието в детските градини и разногласието към въвеждането на видеонаблюдение е следващият образец.
Първо, значимо е да се направи уточнението за основна разлика сред детските градини и учебните заведения - нещо, което настойчиво отхвърляме да създадем. Ако в едно учебно заведение има проблем, децата са задоволително огромни да го формулират, да го изкажат и да се вземат ограничения. Затова камерите в час са доста по-излишни. В яслите и детските градини обаче вървят дребни деца, които не постоянно могат умерено и в елементи да опишат за всекидневието си и възможното принуждение. При тях казусът може да бъде видян, когато към този момент са травмирани и повлияни от протичащото се, и по тази причина там рискът е по-голям.
Та тази " топла вода ", надалеч преди нас, са разкрили доста други страни. Ако някой си мисли, че в цивилизована Европа да вземем за пример няма случаи на принуждение в детски градини, грубо се лъже. Именно заради тази причина видеонаблюдението от дълго време е нещо обикновено в доста детски центрове във Англия и други европейски страни. Мярката е позната даже в прилежащите Румъния и Турция. За пионерите в това отношение - Съединени американски щати, където камерите, наблюдаващи децата и възпитателите, са процедура от повече от десетилетие, да не приказваме. Този проблем съществува по целия свят и заради тази причина в Южна Корея да вземем за пример има държавно решение за видеонаблюдение в детските градини от 2015 година, а даже в Индия цели щати са със наложителни камери в центровете за деца, като от предходната година властта обмисля да направи практиката наложителна в народен мащаб.
Вариантите за самото видеонаблюдение са разнообразни - някои са с отворен или със затворен онлайн достъп, други пък предават онлайн занятията на специфични екрани в самото детско заведение и родителите са свободни когато и да е да дойдат и да следят процеса.
Естествено, има доста страни, които са предпочели по-трудния и безценен път на обезпечаването на качествена услуга в детските центрове - надзор и успеваемост при подбора на личен състав. Само че България в никакъв случай не е показвала, че счита да се причислява към тези групи страни.
Има страни без видеонаблюдение, които обаче са създали желязна система за асортимент и образование на фрагменти, а на един педагог се падат едвам няколко деца. Поради тази причина даже бебета вървят на ясла - първо, тъй като отпускът по майчинство е по-кратък, второ, тъй като са обезпечени задоволително квалифицирани и добре платени експерти, които да обръщат внимание на децата самостоятелно. Всичко това обаче коства пари, запаси и старания, които България в никакъв случай не е желаела да отдели.
Ето за какво по-евтиният вид - видонаблюдението, е подобаващ като мярка първоначално. Физическото, само че най-много психическото и прочувствено здраве на децата е риск, който не можем да си позволим да поемем. Затова е повече от ясно, че нещо би трябвало да бъде направено.
Естествено, наблюдението не е изключително прелестно за никого. Но както разяснява неотдавна една учителка по тематиката, в случай че нямаш какво да криеш и от какво да те е позор, проблем не би следвало да има.
Автор: Десислава Любомирова


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Гледна точка  Пеевски завоюва от кавгата сред Борисов и Радев * Пеевски завоюва от кавгата сред Борисов и Радев*  Срещата в МОН за видеонаблюдението от вътрешната страна Срещата в МОН за видеонаблюдението от вътрешната страна  Екологичният скандал Екологичният скандал " Пирин "  Държавата, в която можеш да кажеш всичко Държавата, в която можеш да кажеш всичко  Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Синдикатът на чиновниците в пандизите по...
Синдикатът на чиновниците в пандизите в България предложения правосъдния министър Цецка Цачева на митинга на чиновниците на Групово дело „ Изп...
Нова Фейсбук мистерия “кой е с преимущество “... Българите утвърждават най-вече Радев, Манол... Този ТЕСТ демонстрира дали сте прочувствено инт... Чепеларе готви конкурс за нова българска м... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 21 февруари
Овен Предстои ви ден, в който ще деянията изключителна прозорливост и храброст. Все отново бъдете рационални. Спазвайте границите на разумн...
Студентка от Пловдив скандализира Фейсбук... Бившият национал Георги Марков умря Мъж се барикадира в къща в тополовградскот... Русия призна за " няколко десетки " ранени п... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Партията на Местан желае в учебните заведения да с...
В българските учебни заведения не е обезпечен отговарящ статут и условия за проучване на майчиния език. Ние сме " за " подобен да се учи като зад...
Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за к... Москов видя в " Да, България " съвременна левиц... Скоро: Задължително обучение и за четир... Русия обновява и укрепва противоракетния...  www.expert.bg  151 млн. лв. отиват за реорганизация на центъра на София 151 млн. лв. отиват за реорганизация на...  Всеки би трябвало да знае най-малко тези 5 неща за личните си пари Всеки би трябвало да знае най-малко тези 5 неща за...  Москов: Натискът на здравния министър върху НЗОК не може да е проблем Москов: Натискът на здравния министър въ...  Бил Гейтс ще се снима в известен сериал Бил Гейтс ще се снима в известен сериал  www.iwoman.bg  Василена Гръбчева разкри дали към момента е с Антон Хекимян Василена Гръбчева разкри дали към момента е...  Дари остарели облекла, с цел да бъдат преобразени за добра идея Дари остарели облекла, с цел да бъдат видоизменен...  Тичайте за по-добра памет Тичайте за по-добра памет  Мария Силвестър е безспорен боец Мария Силвестър е безспорен боец  http://www.sportlive.bg  Клоп: Ливърпул сега е най-силният тим, който съм водил Клоп: Ливърпул сега е най-силният о...  Емери се закани на Реал Мадрид: Готвим се като за Ел Класико, не знаят какво ги чака Емери се закани на Реал Мадрид: Готвим с...  Ботев Пловдив си връща продаден в Лудогорец Ботев Пловдив си връща продаден в Лудого...  ЦСКА заплаща за емблемата на достоверния клуб със земи ЦСКА заплаща за емблемата на достоверния к... Интервю Още Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов "
Номинираният за " Оскар " режисьор и аниматор Теодор Ушев е в...
Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Нови Най-четени Най-коментирани Видеонаблюдението има опция, само че България не я желае... 9 0 Жяблянов към този момент не е зам.-председател на Народно събрание, отбрани се с " другарки и дру... 117 1 Нинова заплаши ръководещите с Конституционен съд и съда в Страсбург поради Жаблянов... 89 0 Хората, носещи тези имена, са най-умните в света...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР