По смисъла на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), ДР,

...
По смисъла на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), ДР,
Коментари Харесай

Набират заявки за обучения и заетост на безработни с трайни увреждания


По смисъла на Закона за поощряване на заетостта (ЗНЗ), ДР, § 1. т.29. " Лице с трайно увреждане " е лице, което вследствие на анатомично, физиологично или психично увреждане е с трайно понижени благоприятни условия да извършва действия по метод и в степен, вероятни за здравия човек, и за което органите на здравната експертиза са открили степен на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане 50 и над 50 на 100.

Близо 5000 лица с увреждания са почнали работа през първата половина на 2018 година с посредничеството на Агенцията по заетостта, като повече от 1500 от тях са включени в субсидирана претовареност. Към момента по плановете " Обучения и претовареност за младежите " и " Обучения и претовареност " устроените на работа хора с увреждания са 884. Целта на осъществяването на новия съставен елемент II по двата плана е да се даде спомагателна опция за устойчива претовареност на една от най-уязвимите групи на пазара на труда, като по този метод се предотврати изпадането й в продължителна безработица, загубата на трудови умения и обществената изолираност.

Работодателите ще бъдат подтиквани оптимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от Оперативна програма РЧР ще бъдат поети възнагражденията според минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и осигурителните вноски на наетите от тях по плановете за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя/служителите 6 месеца след този период, ще им бъде даден еднократно спомагателен бонус от 6 минимални работни заплати, открити за страната.

Всеки шеф, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по съставен елемент II на плановете, може да подаде поръчка за откриване на свободни работни места съгласно своите потребности във всички бюра по труда в страната. На този стадий от осъществяването, безработните лица с трайни увреждания, утвърдени от работодателите, ще могат да преминат професионално образование и/или образование за придобиване на основна подготвеност с ваучери (съгласно Постановление на Министерски съвет № 280/ 2015 г.).

Заявки от работодателите ще се одобряват на книжен притежател персонално или посредством прокурист в бюрата по труда в страната, в работни дни сред 08.30 и 17.00 часа. Заявките за свободни работни места ще се преглеждат по реда на тяхното подаване до привършване на финансовия запас.

Размерът на отпуснатата безплатна финансова помощ по новия съставен елемент II на план " Обучения и претовареност за младежите " е 8 854 936 лв., а на план " Обучения и претовареност " – 10 000 000 лв..

Подробна информация за работодатели и безработни лица по съставен елемент II на скица " Обучения и претовареност за младежите " и скица " Обучения и претовареност " може да намерите на интернет страницата на Агенцията по заетостта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР