По случай своята 100-годишнина страната с най-висок процент грамотни хора

...
По случай своята 100-годишнина страната с най-висок процент грамотни хора
Коментари Харесай

Защо непременно трябва да посетим тази библиотека

По случай своята 100-годишнина страната с най-голям % грамотни хора в света реши да си подари нова съвременна библиотека. Така Финландия се снабди със замисляната от 20 години библиотека Oodi Central Library в центъра на Хелзинки.

View this post on Instagram
A post shared by Ny Tid (@ny__tid) on Dec 11, 2018 at 5:23am PST

Проектът коства близо 100 милиона евро, само че защото библиотеките са извънредно ценени във Финландия, никой не стачкува за многото изхарчени пари.

Мястото

Библиотеката от ново потомство носи името " Oodi ", което в дословен превод от финландски значи " ода ", като цели да предизвиква знанието, образованието и равенството.

View this post on Instagram
A post shared by Ville Kiisto (@methian) on Dec 12, 2018 at 3:36am PST

Идеята на архитектите от проектантската компания Ala Architects е да съставлява мултифункционално пространство в сърцето на финландската столица. И библиотеката в действителност е такова, тъй като с изключение на 100 000 екземпляра книги, в Oodi има и музикални студия, зали за кино монтаж, кино, 3D принтери и машини за лазерно рязане, които могат да се употребяват изцяло гратис.

View this post on Instagram
A post shared by FinEstFinn (@talsinkistories) on Dec 12, 2018 at 2:38am PST

Сградата е доста огромна, построена най-вече от дърво и стъкло. Покрита е със 160 километра финландски смърч. Вълнообразните ѝ форми влизат в контрастност със строгата архитектура на постройката на Народното събрание, която е в непосредствена непосредственост до библиотеката.

Библиотекарите

Задачата да придвижват книгите в библиотеката е поверена на роботи. Приличащи на дребни колички, роботите " щъкат " из вътрешната и външната страна на постройката на асансьори и оказват помощ за насочването на книгите към верния лъч, от който към този момент ги поема и разпределя личният състав.

View this post on Instagram
A post shared by Veikko Roininen (@v_e_i_c_c_o_r) on Dec 11, 2018 at 12:23pm PST

Тези библиотекари роботи са първият образец в света на роботизиран развой за транспорт на книги в социална библиотека, написа My Helsinki.

Правилата

В Oodi Central Library има обособени зони за учене, само че в останалите пространства на библиотеката не би трябвало да се пази тишина.


View this post on Instagram
A post shared by @parta on Dec 11, 2018 at 3:22pm PST

Детската зона в Oodi не е отделена от тази за възрастните и то съзнателно. И двете се намират на финален етаж, който е огромно пространство със стъклени стени.

View this post on Instagram
A post shared by Sari (@antibesienne) on Dec 11, 2018 at 7:52am PST

А в така наречен обособени ателиета на създателите шумът е даже наложителна част от работния развой. Тези места са планувани за основаване на разнообразни творения и свирене на музикални принадлежности.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР