По случай своя патронен празник - 24 май - Ден

...
По случай своя патронен празник - 24 май - Ден
Коментари Харесай

Двоен празник за българското училище в Атина Св.Св Кирил и Методий

 По случай своя патронен празник - 24 май - Ден на Славянската книжовност и просвета и 140- годишнината, която се отбелязва през 2020-а, от определяне на Българо- гръцките дипломатически връзки, образователното заведение издаде алманах с  българска лирика на 18 създатели на гръцки език. Книгата е реализация на желанието на учебното заведение да срещнат своите гръцки другари с част от българската лирика.

Преводите са дело на сегашни и някогашни ученици на неделното учебно заведение под редакцията на Константинос Марицас, и имат за цел да продължат построяването на моста на другарските връзки сред българския и гръцкия народ.

Сборникът се оказва  прекомерно своевременен, тъй като се появява и в годината на отбелязването на 140 година от установяването на гръцко-българските дипломатически връзки, а нищожно показаната измежду гръцките читатели българска художествена литература има нужда да стане притежание на гръцката общност.

В структурно отношение сборникът е разграничен на три съществени съставния елемент (снимка и биография на създател, български текст на творбата и превод  на гръцки език), които се оформят в приключена хронологически и исторически поредност, отразяваща литературното развиване на поезията през годините; поредност, подчинена на желанието на преводачите да показват освен един преглед на българската лирика на гръцки език, само че паралелно с това да показват тази лирика като част от общия европейски книжовен развой, подбирайки имена и заглавия, отразяващи европейските литературни трендове в българското книжовно завещание. Децата, които са превели книгата са: Анита Шасова, Патрик Чуканов, Николай Георгиев, Андромахи Барди, Николета Гуджерова, Илиана Маринова, Славена Караяни, Калин Стоянов, Денис Божидар-Алексов, Иро Караника, Ванеса Кирова, Кристияна Илиева, Емилия Христова, Виолета Димитрова, Димитри Чуканов, Николай Царов, Даниел Неделчев Ивона Андонова. Редакията на книгата е на Константинос Марицас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР