По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, и

...
По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, и
Коментари Харесай

Статистически портрет на живота на жените и мъжете в Европа

По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври , и откриването на конференцията на високо ниво " Силата на статистиката " в Брюксел, Националният статистически институт (НСИ) показва новата цифрова обява " Животът на дамите и мъжете в Европа - статистически портрет " . Публикацията е налична за първи път на 24 езика.

Дигиталната обява е направена от Евростат и националните статистически институти на страните членки на Европейски Съюз и е озаглавена " Вкъщи, на работа, на учебно заведение... ".

 Снимка 318538
Източник:

Публикацията е разграничена в 3 раздела и изследва разликите както в метода на живот на дамите и мъжете в една страна, по този начин и сред обособените страни в Европа. Обхватът на статистическият портрет е доста огромен - той преглежда разнообразни значими събития от всекидневието на европейския жител като потегляне на учебно заведение, овакантяване на дома на родителите и започване на работа, подписване на брак, развъждане на деца, пенсиониране.

Главните акценти в портрета залягат върху образованието, заетостта, кариерата и приходите или грижите за децата, здравните, питателните, културните, спортните и интернет привички сред мъжете и дамите, поданици на една страна или като цяло сред обособените страни на Стария континент.

Портретът цели да способства за по-доброто схващане на разнообразието и характерностите на живота на европейците , като се подчертаят сходствата и разликите сред двата пола.

Първият раздел в обявата е озаглавен " Живот, съзряване, остаряване... " и се концентрира върху демографското развиване и здравето като продължителността на живота, съжителството сред двата пола или самооценката на здравето. Портретът дава статистически данни за човешкия живот - да вземем за пример, че в Европейски Съюз дамите напущат дома на родителите си приблизително две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години). Според данните макар разликите си, мъжете и дамите в Европа са задоволени в идентична степен от живота си.



Вторият раздел в статистическия портрет " Учене, работа, заплащане на труда... " включва данни за о бразователното равнище, съвместяването на професионалния и фамилния живот, работата на цялостен и повърхностен работен ден, безработицата, разликата в заплащането при дамите и мъжете и други .

Разделът обръща съществено внимание освен на структурните разлики, само че и на неравенството сред двата пола. Статистическите данни в тази рубрика демонстрират, че по-голям дял от дамите има приключено висше обучение. Жените висшистки са 33%, а мъжете висшисти - 29%. Жените печелят с 16% по-малко от мъжете в Европейски Съюз, а измежду ръководителите има два пъти по-малко дами в сравнение с мъже.



Третият раздел на разбора е озаглавен " Хранене, извършване на покупки, сърфиране в интернет, другарство... " и преглежда храненето и обществените привички, дейностите през свободното време и онлайн заниманията, в това число тютюнопушенето и потреблението на алкохол, показателя на телесна маса, визитите на кино, присъединяване в обществените мрежи и онлайн извършването на покупки.

Статистическите данни тук демонстрират, че в Европейски Съюз броят на мъжете с наднормено тегло е по-голям от броя на дамите - надлежно 57% за мъжете и 44% за дамите. Данните сочат още, че дамите четат повече книги и посещават по-често представления онлайн.

Според портрета едвам 34% от мъжете в страните членки на Европейски Съюз готвят или се занимават с домакинска работа всекидневно.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР