По случай днешната 180-годишнина от раждането на Васил Левски, Националния

...
По случай днешната 180-годишнина от раждането на Васил Левски, Националния
Коментари Харесай

Военноисторическия музей публикува архива за търсенето на гроба на Левски

По случай днешната 180-годишнина от раждането на Васил Левски, Националния военноисторически музей разгласява онлайн списък с документи, свързани с издирването на гроба му.

Архивът е основан около самодейността на Главния боен музей, предходник на НВИМ, за търсене на тленните остатъци и съдържа свидетелства и документи от първите години след Освобождението. Една част от тях са свързани откриването на паметника на Левски през 1885 година и търсенето на гроба му, а друга - с втора акция в края на 30-те години на предишния век, обвързвана със 100-годишнината от рождението му.

Документите са оповестени на страницата на музея по този начин както са комплектувани в поделение " Военни музеи, монументи и гробове ", Главен боен музей при Щаба на Действащата войска, без оглед на хронологичния ред. Голяма част от тях са преписка сред институции и комитети, някои от които се упрекват взаимно в съзнателно бавене на търсенето - да вземем за пример с цел да не бъдат разкопани скъпи имоти. Другаде пишещи се жалват, че още преди издигането на монумента " общинските съветници се меняха постоянно и основателите на паметника и Поп Тодор измреха ".

Фотогалерия: Из живота на Васил Левски >

При начеването на второто проведено търсене в края на 30-те години са останали доста по-малко негови съвременници, които дават спорни сведения. В своите " Бегли заключителни бележки по събраните данни на комисията в отделението за военни музеи, монументи и гробове при щаба на войската, за търсене на гробното място и костите на В. Левски " се изреждат десетки догатки, като към бесилката (днешния паметник), църквата " Света Петка ", при Гвардейския полк, в местността " Кюлуците " и други догатки, известни и през днешния ден.

Тя отбелязва, че въпреки и по-малко, по-достоверни са сведенията, че Васил Левски бил заровен в Старите софийски гробища на мястото на към този момент издигнатата Окръжна палата (днешното Министерство на земеделието). Но отбелязва, че може към този момент да са били преместени оттова. И до през днешния ден мястото, където е заровен Левски остава тайнственост за откривателите, фенове и професионални.

Част от архива ще бъде изложен и физически през днешния ден в Националния военноисторически музей дружно с други движимости на Левски. Днес музеят работи изключително, а входът е на половин цена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР