По случай Деня на Европа – 9 май – за

...
По случай Деня на Европа – 9 май – за
Коментари Харесай

3D мапинг спектакъл на 9 май - Деня на Европа


По случай Деня на Европа – 9 май – за втора поредна година жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на светлинно 3D мапинг шоу. През 2018 година спектакълът се мести на ново, по-внушително място – постройката на Министерския съвет в София. С прожекция под наслов „ Днешният ден “, която е отдадена на Европейската година на културното завещание, също по този начин ще отбележим първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Началото е в 21.30 часа и оргавизаторите - Организатори са Бюрото за връзка на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България - канят всички искащи да станат част от това само по рода си преживяване да заповядат на площад „ Независимост “. Достъпът е свободен.

Специалното събитие е създадено взаимно с българското студио mp-studio.eu, притежател на голям брой европейски награди за осветление на знакови здания в Европа и по света. За да могат всички искащи да станат част от празника, филмът ще бъде излъчен 4 пъти.

Шоуто ще може да бъде гледано онлайн от 21.30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и във Фейсбук посредством Фейсбук Live.

Проектът „ Днешният ден “ се реализира в партньорство с Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Столичната община. Медиен сътрудник е Българската национална телевизия.

Искра Михайлова, Мария Габриел и Лиляна Павлова в полемика с жители

На 9 май от 11:30 ч. в Аулата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще се организира обществен спор с евродепутата Искра Михайлова (АЛДЕ), комисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел и министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. Основната тематика на гражданския разговор ще бъдат младежите и тяхното бъдеще в цифрова Европа, само че ще бъдат дискутирани и всевъзможни други въпроси свързани с сегашното и бъдещето на Европейски Съюз.

Предварителната регистрация в интернет е наложителна на следния линк, който ще бъде наличен до 12 00 ч. на 8 май 2018 година

С оглед засилените ограничения за сигурност, молим всички посетители да бъдат пред залата не по-късно от 11.00 ч. за регистрация и инспекция за сигурност, както и да носят със себе си документ за идентичност.

Съпътстващи събития

На 12 май 2018 година, събота, от 10.00 ч. на огромната поляна в Южния парк в София ще се организира десетият подред Фамилатлон – празник на фамилията, спорта и здравословния метод на живот. Бюрото на Екологичен потенциал и Представителството на Европейска комисия ще вземат участие със свои щандове и атракции.

Заедно с клуб „ Бегач “ Представителството на Европейска комисия и Бюрото на Екологичен потенциал провеждат и Европейското тичане RUN4EU на 13 май. То включва голям брой надпревари за възпитаници: 600 м, 5 км, 4 х 5 км щафета, 10 км, полумаратон (21,1 км), както и други атлетически провокации. Всички надпревари за учениците са безвъзмездни, а стартът е пред храм-паметника „ Александър Невски “ в София.

В седмиците преди идния европейски празник Бюрото на Екологичен потенциал в България провежда във Facebook конкурс за фотография или рисунка #EU4CULTURE. Граждани от цялата страна демонстрираха европейското културно завещание през техния взор. Победителите към този момент са определени и техните изображения ще станат част от огромното 3D мапинг шоу, като ще бъдат прожектирани по време на паузите.

Временна организация на придвижването на 9 май

Във връзка с провеждането на 3D мапинг шоуто за Деня на Европа ще бъде основана краткотрайна организация на придвижването в региона на пл. „ Независимост “. От 20.00 до 23.30 часа на 9 май ще бъдат затворени за придвижване част от бул. „ Княз Ал. Дондуков “ (между бул. „ Княгиня Мария-Луиза “ и ул. „ Веслец “) и бул. „ Цар Освободител “ (между бул. „ Княз Ал. Дондуков “ и ул. „ Княз Александър Първи “). Молим да ни извините за породените неудобства и съветваме всички искащи да станат част от спектакъла да се придвижат до пл. „ Независимост “ с публичен превоз.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на остарелия континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединяване в Европа. На 9 май 1950 година, 5 години след края на Втората международна война, той приканва за сливане на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове. „ Декларацията на Шуман “ е в основата на Европейската общественост за въглища и стомана, предходник на днешния Европейски Съюз.

Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които той се обръща, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. На този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. „ Декларацията на Шуман “ се смята за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. Оттогава до през днешния ден 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. В България Денят на Европа е разгласен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР