По случай 22 септември – Ден на българската независимост, на

...
По случай 22 септември – Ден на българската независимост, на
Коментари Харесай

Откриват изложба 100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море

 По случай 22 септември – Ден на българската самостоятелност, на входа на Морската градина до Слънчевия часовник в 19:00ч. ще бъде открита пътуваща галерия   " 100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море “. Изложбата е разграничена в три елементи.

Първата част ще показа хотели, почивни станции и курортни домове. Архитектура и местонахождение. Текстове ще описват за основаването и стопанисването им. Втората част ще покаже варненският  ПЛАЖ, одобряването му като място за отмора, лекуване и развлечение на варненци  и гостите на града. Баните на плажа и минералните извори. Плажни костюми и действия.

В третата част ще се показват първите туристически направления във Варна и покрайнината. Екскурзиите до Аладжа-манастир и Св.Св.Константин и Елена, построяването на Морското казино от лавка за семки до архитектурен шедьовър в града. Ще покажем характерните облекла, аксесоари и метода на развлечение от предишния век.

На Лед екран ще бъде предаван късометражния филм " 100 години бански във Варна “. Видеото ще опише за историята и развиването на банските костюми на ПЛАЖА във ВАРНА  от предишния век до в този момент. Първите състезания за хубост.

След първичното показване на изложбата в Етнографски музей Варна, пътуващата галерия отпътува за Историческия музей град Стара Загора. Сега за празника се връща при варненци с цел да покаже нрави и бит, архитектура и порядки от предишния век до наши дни.

Изложбата и късометржния филм са спонсорирани от фонд " Култура “ към Община Варна. След празника, тя ще продължи да показва прелестния ни град из цяла България.

Автор на изложбата е екип от Етногрфски музей Варна към РИМ Варна, а продуцент на късометражния филм е Милен Минков, един от създателите на хумористичното предаване ТУТУРУТКА. Компютърната анимация и монтаж на кино лентата, са дело на известния варненски актьор Максим Желев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР