По случай 170-годишнината от рождението на Иван Вазов поетът Борис

...
По случай 170-годишнината от рождението на Иван Вазов поетът Борис
Коментари Харесай

Борис Христов – новият носител на Вазовата награда

По случай 170-годишнината от рождението на Иван Вазов поетът Борис Христов е подбрал 150 рядко срещани стихотворения на литературния патриарх за особено издание на първокласна антология, оповестиха от община Сопот. Изданието е дело на издателство „ Рива “ и е жест на признателност към учителя на генерации български писатели, към ненадминатия занаятчия на словото и труженик на мира и положителното, към индивида и мислителя Вазов. На 7 юли, рождения ден на патриарха, Христов ще получи и Вазовата премия за изцяло творчество.Община Сопот ще посрещне 170-та годишнина с тържества и начинания в стеснен мащаб, които ще се случат при съблюдаване на най-строги противоепидемични ограничения.

„ Да се обърнем към Вазов, към мъдростта му и към способността му да сплотява и издига духа. Защото духът се издига не с тържества, а първо с слагане на устои и полезности “, съобщи кметът на общината Деян Дойнов

Точно затова за притежател на Вазовата премия в тази знакова година е определен точно Борис Христов.

Христов е роден на 14 август 1945-а в село Крапец, Пернишко. Завършва гимназия в Перник, след това българска лингвистика във Великотърновския университет. След дипломиране работи известно време като преподавател и като публицист. Прави общ дебют с още двама създатели в сборника „ Трима млади поети “ (1975), а независим дебют – с „ Вечерен тромпет “ (1977). Президентът Жельо Желев насочва покана към Борис Христов да стане вицепрезидент, само че поетът изрично отхвърля. Носител е на Голямата литературна премия на СУ „ Св. Климент Охридски “ (2000), както и на ред други литературни оценки. През 2010 година с писмо до Министерския съвет отхвърля да получи присъдения му медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – първа степен.

Борис Христов е съставител на антологиите „ Българска поезия “, „ Българска национална поезия “ (1994), „ Български разкази “, „ Народни устни писмена “ (1995), „ От изгрев солнце до заник “ (1997) и на считания за мистификация през XIX век епос на българо-мохамеданите от Западните Родопи, „ Веда Словена “ (1997).

След появяването на стихосбирката му „ Вечерен тромпет “ Радой Ралин споделя:

„ Непременно притежавайте тези стихове! Книжка, все едно, няма да си купите. От библиотеките мъчно ще ви намерят – къде 5000 библиотеки са се вредили при 1000 тираж? Тогава си вземете една тетрадка от 50 страници и си я препишете тази стихосбирка… Поетът просто те завладява. Откога ни се четеше подобен стихотворец! “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР