По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов

...
По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов
Коментари Харесай

От цял свят пристигат заради Дънов

По случай 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов идват в България 110 души от целия свят с цел да пеят на български език песните на Учителя, да посетят местата, свързани с историята Бялото Братство, на Учението и учениците; да се срещнат с братята и сестрите, да се допрян до извора, носещ мощ и живот за всяка търсеща душа.

През 2019 година се навършват 155 години от рождението на Петър Дънов, най-популярния нравствен преподавател в новата история на България.

Петър Дънов произлиза от жанр на български възрожденци. Ражда се на 11 юли 1864 година в с. Николаевка, близо до Варна. През август 1888 година отпътува за Съединени американски щати, където приключва теология в Методисткия университет в Бостън. Завръща се в България през 1895 година и в идната 1896 година издава първата си книга „ Науката и възпитанието”. През 1897 година със свои съидейници основава във Варна Общество за покачване религиозния дух на българский народ, прераснало през идващите години в Общество Бяло Братство с към 40 000 почитатели и с центрове в съвсем всички селища на страната.

Културното и духовно наследството, което ни оставя, е измежду най-значимите в България: повече от 5000 лекции, 150 музикални авторски творби и танцът Паневритмия, трансформирал се във визитна картичка на България в целия свят.

Отзвукът оттатък граница на учението на Учителя Петър Дънов стартира още през 30-те години на XX век. Първоначално е ориентиран към Франция, Русия и Прибалтика, по-късно се популяризира в Канада, Съединени американски щати, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други. По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Учителя Петър Дънов, се играе танцът Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на български език.

През 1937 година Учителя изпраща своя възпитаник Михаил Иванов (1900 – 1986) във Франция. Там Михаил Иванов основава Всемирно Бяло Братство през 1947 година, като приема духовното име Омраам Микаел Айванов. Той отдава първостепенно значение на хоровото пеене на музиката на Петър Дънов като съществена духовна процедура.

Хор Виделина е формиран от артисти от разнообразни страни (Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и др.) Песните се извършват на български език. Хорът е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 година, както и във Франция и Швейцария.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР