По случай 120-годишнината от рождението на Хорхе Луис Борхес -

...
По случай 120-годишнината от рождението на Хорхе Луис Борхес -
Коментари Харесай

Няма друг рай освен изгубения...

По случай 120-годишнината от рождението на Хорхе Луис Борхес - един от най-мощните гласове в литературата на XX век, " Колибри " предлага на читателите определени негови произведения в прозаичност и стих. Сборникът " Този толерантен лабиринт от линии " е изтънчено библиофилско издание в превод на Анна Златкова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Един човек си слага задачата да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с облици на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. Малко преди гибелта си открива, че този толерантен лабиринт от линии чертае облика на лицето му.

" Този толерантен лабиринт от линии " и към този момент издадените у нас сборници с есета и разкази на ненадминатия занаятчия на къса прозаичност се подреждат измежду най-значимите страници в международната литература. Борхес споделя, че книгата е освен това от словесна конструкция или поредност от словесни структури; тя е и разговорът, който завързва със своя четец, и интонацията, която придава на гласа му, и изменчивите и трайни облици, които оставя в паметта му. А този разговор е безконечен. " Няма различен парадайс с изключение на изгубения ", заключава Борхес в една от миниатюрите, намерили място в " Този толерантен лабиринт от линии ". Но в случай че в миналото сте си представяли парадайса като библиотека, той не е загубен, повярвайте, и това издание му принадлежи.

Хорхе Луис Борхес е аржентински публицист, есеист, стихотворец и преводач, считан за един от най-величавите създатели на XX век и основоположник на магическия натурализъм в латиноамериканската литература. Неговите " измислици " и есета изкусно съчетават лирика и философия, вкарват читателя в неразгадаеми лабиринти, мислени енциклопедии, онтологични детективски истории и научни мнения, прекатурват всички показа за опциите на прозата. " Аз съм жертван да си остана Борхес, а не аз (ако въобще съм някой), само че себе си откривам по-малко в неговите книги, в сравнение с в доста други или в нестихващите звуци на някоя китара ", признава един от гениите на международната литература.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР