По случай 100-годишнината от рождението на великата Мария Калас на

...
По случай 100-годишнината от рождението на великата Мария Калас на
Коментари Харесай

Калас и Онасис танцуват в Летния театър във Варна

По случай 100-годишнината от рождението на великата Мария Калас на 21 юни в Летния спектакъл във Варна Държавната опера във морската столица ще показа международната премиера на мюзикъла „ Калас и Онасис “ по музика, сюжет и текст на Христос Папагеоргиу. Постановката е дело на Страцимир Павлов - музикален началник, диригент и аранжименти, и Петко Бонев - режисьор.

Спектакълът е основан на трагичния живот на оперната дива Мария Калас и милиардера и корабен магнат Аристотел Онасис. Две блестящи звезди, обединени между тях от голямата славата, изпепеляващ огън и ориста. 

За първи път на музикална сцена се събират облиците на двете ярки персони Мария Калас и Аристотел Онасис.

Спектакълът преплита в един музикален роман моделите на техния напредък и проваляне, живота и гибелта им, наблюдава техните персонални триумфи, техните трагични жертви и жестоки загуби, и разкрива незарасналите им рани и окончателните им метаморфози, също с доста комизъм. 

Наблюдавайте съдбовната среща на най-ярките звезди в галактиката по пътя на конфликта с монументални размери, трансфорат в този момент в буен музикален съюз, толкоз паметен и вечен, колкото в действителност са били.

В ролята на Мария Калас влиза сопраното Ева Перчемлиева, а на Онасис - кипърският баритон Мариос Андреу, който е ученик на Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров “.



Фотосесия на Ева Перчемлиева и Мариос Андреу като Мария Калас и Аристотел Онасис

" Още първоначално ме сграбчи самата концепция, че е написана модерна творба за Мария Калас, която всички сопрани по света обожават. Малко е да кажа, че за мен е чест да бъда първата Мария Калас в международната премиера на операта-мюзикъл „ Калас и Онасис “, това е повече от чест ", споделя Ева Перчемлиева в изявление пред Виолета Тончева. 

" Хората я познават най-вече като певица, най-великата певица на всички времена, само че знаят малко за нея като човек. Тя е имала нерадостно детство, израсла е без ласката на родителите си, които очаквали момче, а се родило момиче. Нямала избор за нищо, наложили й даже заниманията с пеене.

Амбициозната й майка се интересувала само от кариерата на щерка си и не я дарила с любовта, от която всяко дете има потребност. Всичко това белязало характера и живота на Мария. Посветила се на операта, тя доближава неземни висоти в изкуството, само че пропуща персоналното си благополучие ", споделя сопраното.



" Онасис в действителност е бил доминантен, целенасочен, съдбоносен. Човек на действието, той самичък дефинира разпоредбите, не се преценява с нищо и никого, никому не дава пояснение, постоянно взима и получава това, което желае – от любовта до убийството.

Той стига до край във всяко свое начинание и на мен ми беше мъчно да пресъздам тъкмо тази негова същина. Да настроя съзнанието и чувствителността си по този начин, че до момента в който извършвам ролята, да не се отбивам нито за момент от главното в характера му.

А срещата с Мария за него е била като магия, той няма какво да вземе от нея, той просто мощно се влюбва ", споделя пък Мариос Андреу за ролята си на гръцкия милиардер. 

" Мария вижда в Онасис повече от това, което другите виждат в него и му подарява своята най-голямата и същинска обич, каквато той не получава от никоя друга жена ", прибавя артистът.



" В едно от последните си изявленията Мария споделя, че без значение от неуспеха на любовната им връзка, двамата с Онасис остават до края на живота положителни другари ", споделя Ева Перчемлиева. " Да, те не се разделят дефинитивно след изневярата на Онасис, която надълбоко ранената Мария в никакъв случай не му прости ", прибавя и Мариос Андреу.

По думите му историята на Калас и Онасис е от тези безконечни историии за обич и ревнивост, каквито е имало от древността до през днешния ден, от Ромео и Жулиета до Калас и Онасис и несъмнено ще ги има и в бъдеще.

Големият потрес за Мария Калас идва през 1968 година, когато Аристотел изведнъж оповестява, че ще се ожени за Жаклин Кенеди, вдовицата на убития президент на Съединени американски щати Джон Кенеди. Джаки е идеалната трофейна брачна половинка за него, познават се от 1964 година

Новината за сватбата Мария Калас получава от вестниците. Болката и унижението са непоносими и тя изпада в дълбока меланхолия. Разбира се, изрично отхвърля да остане в живота му като негова държанка. Завесата на тяхната връзка се спуска, само че любовта й към този мъж остава вечно. А може би и неговата към нея.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР