По случай 100-годишнината от рождението на Генко Генков Софийска градска

...
По случай 100-годишнината от рождението на Генко Генков Софийска градска
Коментари Харесай

Художникът Генко Генков – 100 години диаметрална противоположност и любовна ексцесия

По случай 100-годишнината от рождението на Генко Генков Софийска градска художествена изложба откри изложбата „ Отвъд забележимото “, включваща произведения основани в интервала 1949-2005 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 Генко Генков

„ Специфичното в творчеството на Генко Генков е непрекъснатата смяна, което е един доста необичаен случай на българската художествена сцена, тъй като даже когато повтаря едни и същи сюжети той ги изобразява по друг метод. В неговото творчество надвива ту ангелът, ту дяволът и някои от картините му са експресивни и мрачни, а други нежни и лъчезарни. Ние нямаме различен подобен случай на български художник, който да бъде толкоз диаметрално противопоставен “. Това съобщи в изявление БГНЕС Красимир Илиев, организатор в Софийска градска художествена изложба.

„ С днешната галерия ще покажем дребна част от най-важните творби на Генко Генков, които са подбрани хронологично. Това не бе елементарно, тъй като при него от време на време е огромно предизвикателство да се разбере кое от неговите творби по какъв начин може да бъде датирано, тъй като той доста постоянно трансформира своя жанр и постоянно опитва. Така произведения създавани в доста къс период от време не могат да бъдат датирани в един избран интервал “, акцентира още Красимир Илиев.

Уредникът изясни, че част от изложбата ще бъде няколко пъти рисувания от Генко Генков двор на психиатрията, която се явява мъчителна тематика за самия него. „ Той наложително е заключван или въдворяван в психиатрични клиники, в Александровска да вземем за пример, само че всякога, в който рисува тази психиатрия, той я изобразява по друг метод “, съобщи Красимир Илиев, след което описа за БГНЕС историята зад някои от картините.

„ В една от творбите му виждаме мъжка фигура, чиято позиция издава една мощна подтиснатост, до момента в който женската фигура е властна и налагаща се. Тя ни приказва, по моето тълкувание, за една властова позиция на дамата каквато има неговата майка, която той рисува непрестанно “, сподели още уредникът и продължи: Тази картина евентуално е обвързвана с една обстановка през средата на 50-те години, когато Гертруда Хенрих, дамата с която той живее тогава, е въдворена в концлагера Белене и съгласно думите на самия Генко във кино лентата на Боряна Пунчева, това е станало по гледище на неговата майка. Тоест тя е повода Гертруда да бъде затворена в Белене и създателят изживя това доста тежко. Тази картина е плод на действителни събития, заключени в нея “, посочи още Красимир Илиев. Той изясни малко повече и за картината „ Ранна заран “, на която можем единствено да се радваме. „ Това е неповторима творба, тъй като демонстрира Генко в неговата най-хубава светлина, на избухлива мощ и по едно и също време с това на една огромна деликатност. От една страна имаме изразителност на топлите цветове, а от другата имаме невероятна тактичност “, сподели Красимир Илиев.

 Красимир Илиев

Екипът на БГНЕС се докосна и до двете творби на изкуството на Генко Генков, в които той обрисува бурната си любовна връзка с Мика Йотова. „ Връзката сред двамата е почтена за характера на Генко Генков, тъй като това е била връзка разказана от самия художник, който изяснява какви са степените и градусите на тази обич, стигаща до ексцесии. Неговите усеща към тази съответна жена са толкоз бурни, че стигат до яд, ненавист, която се смесва с обич. Не мога да посоча различен художник, който с такава ексцесия да обрисува своята обич “, съобщи още уредникът в Софийската градска художествена изложба.

Красимир Илиев разяснява, че Генко Генков понякога изпада в едни свои просветления, в които рисува нещо напълно извънредно. „ Затова и ние стигнахме до извода да слагаме всяка седмица по една негова картина на статив, която дава друга информация по какъв начин той опитва повтаря себе си, или се трансформира. „ По този метод ще имаме опцията даже картини, които сме намерили по време на изложбата и, които считаме, че са редки, неповторими и допълват неговия креативен почерк, да ги демонстрираме в допълнение “, разяснява още Красимир Илиев и се обърна към феновете на БГНЕС с молба. „ Нека в случай че някой от вашите фенове има сходни творби на Генко да се свърже с нас, те ще стоят единствено седмица в нашата експозиция и по-късно ще бъдат върнати, а ние, несъмнено, ще създадем анотации към тях. Така изложбата ще живее и ще провокира интереса на феновете от самото начало на своето наличие “, съобщи уредникът на галерията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР