По-скъпо не е било от десетилетия насам: в Ню Йорк

...
По-скъпо не е било от десетилетия насам: в Ню Йорк
Коментари Харесай

Ню Йорк: цените експлодират, кризата удря най-бедните


По-скъпо не е било от десетилетия насам: в Ню Йорк цените на питателните артикули са скочили толкоз мощно, че в някои квартали всеки четвърти гражданин не може да си обезпечи прилична храна. Социалните кухни изнемогват.

Мария Синтрон управлява кухнята за небогати " The HopeLine " в Южен Бронкс,. Казва, че обезпечаването на плодове и зеленчуци за нуждаещите се постоянно е било мъчно, само че сега се затрудняват да си набират даже съществени храни с висока продължителност като ориз, варива и консерви.

Инфлацията в това време гони 9 % – най-високата в Ню Йорк от 40 години насам. Високите цени удрят доста тежко таман кухните за небогати. Поскъпналите хранителни артикули усилват броя на нуждаещите се, защото от ден на ден хора не могат да си разрешат да пазарят в магазините. В същото време обществените кухни получават все по-малко артикули, защото доста дарителски организации също изпитват проблеми. В в този момент едновременно се демонстрират последствията от няколко рецесии – пандемията, неналичието на работна ръка, войната в Украйна и хаосът с доставките.

В Бронкс царува недостиг

Вече над 30 години " The HopeLine " оказва помощ на нуждаещи се нюйоркчани от южните квартали да оцелеят. Наричат тези небогати квартали „ пустини за храна “: региони, в които е мъчно да се откри здравословна и качествена храна, в това число плодове и зеленчуци. Малки магазинчета има, само че цените там са високи, а огромните супермаркети, предлагащи богат подбор от храни, са огромна необичайност.
Редакцията предлага
Още преди пандемията доста хора в Южен Бронкс имаха проблеми да си обезпечават прехраната. Според проучване на United Hospital Fund и на Boston Consulting Group скоро всеки четвърти гражданин на този квартал ще изпитва огромни усложнения.

Веднъж месечно нуждаещите се могат да вземат пакет с храна от " The HopeLine ", само че единствено в случай че авансово са се записали. „ След началото на пандемията се записаха нови 3 000 фамилии “, споделя Мария Синтрон и прецизира, че нейната организация съумява да подкрепя най-вече по 1500 души на месец.

Още породиха доста нови кухни за небогати, което не е неприятно. Но парите от общината, както и средствата, обезпечавани от спонсори, в този момент се разпределят всред доста повече организации, по тази причина не стигат за всички.

Цените порастват на всички места

Мария Ферера идва постоянно за пакет с артикули. В хода на пандемията тя е изгубила работата си, а цените в супермаркета я тревожат: „ Месото и олиото нарастнаха доста. Вече не мога да набирам нужните за фамилията хранителни артикули, уповавам се цените да стартират да падат, “ споделя тя.

„ Бензинът и наемите нарастнаха доста, също както детските храни и памперсите “, споделя Мария Синтрон. Така на хората им остават все по-малко пари за покупката на храна.

Марк Коен, професор от Училището по бизнес към Колумбийския университет в Ню Йорк, чака цените на питателните артикули да се задържат на това равнище най-малко още една година. Той напомня, че държавното управление подхваща нападателни ограничения за задържане на цените и оказва напън върху компаниите от петролната и газова индустрия за увеличение на добивите. Но до момента в който се усети резултат от тези ограничения, американците с най-ниски приходи ще разчитат на обществена поддръжка и на кухните за небогати. „ Ние в действителност компенсираме слабостите на градската и държавна политика “, споделя Мария Синтрон.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР