По-скъпо ли е строителство на Колежа от Лаута? Бездънна яма

...
По-скъпо ли е строителство на Колежа от Лаута? Бездънна яма
Коментари Харесай

Колко струват строителните дейности на Колежа и Лаута?

По-скъпо ли е строителство на Колежа от Лаута? Бездънна яма ли е Колежа? Кой е отговорен за обстановката с оскъпяването на строителството? Адекватна ли е  Община Пловдив?
Прочетете още
Тези въпроси се задават всекидневно от пловдивчани, почитатели, политици, а и до този миг еднопосочен отговор няма. Напрежението, което се нагнетява от ден на ден измежду почитателите на Ботев и Локомотив, е изцяло допустимо да ескалира, в случай че Община Пловдив не вземе съответни ограничения и успее да реализира консенсус.

Със сигурност има  нещо, което сплотява всички, че стадионите би трябвало да се завършат на 100%, а нито единият, да не е за сметка на другия. Именно това би трябвало да е отправната точка сред страните и да се търси решение.

Преди това обаче градските управляващи би трябвало да обяснят тъкмо и ясно какво се случва със средствата, които са изразходени до този миг и за Колежа, и за Лаута. Както и да обяснят какви са разликите в дейностите и цените сред двата контракта. Докато Община Пловдив не реагира съответно, напълно резонно почитателите започнаха да вършат сравнение  сред едните и другите.

Така на една от конференциите на почитателите на Ботев бяха изкарани сравнение  сред цените за строителство сред Колежа и Лаута. На нея се появи по какъв начин цената за кофража за ст. „ Христо Ботев ” е 33 лева./м2, а на Локото варира от 18,10 лева./м2 до 25,96лв/м2. Бетонът C30/37 за Колежа е 179,60 лв/м3, а за Лаута – 123 лева./м3. По-ниския клас бетон C20/25 за Колежа е 135,30 лева./м3, до момента в който на Лаута той не се употребява.



Погледнато по този метод, в реалност дейностите по двата стадиона имат основна разлика. Наскоро притежателят на ПИМК Илиян Филипов съобщи, че цените не са правилно показани, тъй като при него цената за кофраж и бетон са дружно с всички спомагателни действия – транспорт, кранове и така нататък, а до момента в който при Лаута има обособени КСС-тата за тях.

Втората разлика е от арматурата, която като стойност е доста по-голям % от стоманено-бетонната структура.  Така офертата на ПИМК е 2,15 лева./кг, а на „ Рудин ” е 2,45 лв/кг.

При разглеждането на актовете, които Община Пловдив заплаща на двете компании се виждат тези разлики.  При КСС-то за южната естрада има обособени позиции за слагането на огради, монтаж и доставка на фургони за защита и служащи,химически тоалетни, доставка и монтаж  на кулокран, контейнери за боклуци, монтаж на скеле  и други. В КСС-то и акта за заплащане от ПИМК към Община Пловдив то е включено в цената на всички строителни действия, без да е изведено настрана.

Обемът от позиции към двата стадиона са хиляди, като градските управляващи, дружно с почитателите, изпълнителите, а и самите клубове би трябвало да седнат на една маса и да дискутират всеки един от проблемите. Също по този начин и да се изясни на пловдивската общност за какво има разлики в цените, какъв брой ще коства всичко, както и от кое място ще се вземат тези средства.

Прилагаме за информация актуването на част от дейностите на Колежа и Лаута:

Стадион " Христо Ботев "



 

 

 

Стадион " Локомотив "

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР