По-силните от очакваното данни за производството в САЩ тласнаха пазара

...
По-силните от очакваното данни за производството в САЩ тласнаха пазара
Коментари Харесай

По-силни от очакваното данни за производството в САЩ тласнаха пазара надолу

По-силните от предстоящото данни за производството в Съединени американски щати тласнаха пазара надолу в сряда и покачиха доходността на 10-годишните държавни облигации до равнище, рядко следено през последните години.

S&P 500 падна с 18,76 пункта, или 0,5%, до 3951,39.

Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite се намали със 76,06 пункта, или 0,7%, до 11379,48.

Dow Jones Industrial Average прекара по-голямата част от деня на алено, след което означи малко нарастване от 5,14 пункта, или 0,02%, до 32661,84.

Трите американски показателя завършиха февруари с месечни загуби, напомня The Wall Street Journal.

Фабричната интензивност в Съединени американски щати се свива за четвърти следващ месец, съгласно февруарското изследване на Института за ръководство на доставките, само че данните са малко над плануваните от анализаторите.

 

Анкетираните производители също по този начин споделят, че виждат признаци за възстановяване на търсенето и ускорение на ценовия напън през идващите месеци.

Инвеститорите са тревожат, че в случай че сходни стопански данни останат постоянни, това може да накара Федералния запас да увеличи в допълнение лихвените проценти и да ги поддържа високи в опит да потуши инфлацията.

Данните, които демонстрират спад на безработицата и ускорение на повишаването на цените през последните седмици, доведоха до ликвидация на облигации. В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации за малко надвиши 4%. Това равнище беше достигнато за финален път през 2022 година – и за първи път от повече от десетилетие. Доходността, която нараства, когато цените падат, се откри на 3,994% по отношение на 3,914% във вторник.

Този тренд покачва разноските по заеми за бизнеса и потребителите и някои предприятия към този момент усещат напрежението. По-високата рентабилност на облигациите също по този начин дава на вложителите повече места, където да влагат парите си за непрекъсната възвръщаемост, което прави по-рисковите вложения в акции по-малко привлекателни.

По отношение на корпоративните вести, акциите на Rivian Automotive се сринаха с $3,54, или 18%, до $15,76. Стартиращата компания за електрически транспортни средства регистрира смесени резултати във вторник и съобщи, че ще изтегли близо 13 000 автомобила поради повреден датчик на предната пътническа седалка.

Разработчикът на ваксина против Covid-19 Novavax се срина с 2,40 $, или 26%, до 6,86 $ за акция, откакто предизвести вложителите, че „ съществуват съществени подозрения по отношение на способността на компанията да работи като настоящо дружество “ през идната година. Tupperware Brands спадна с $0,61, или 15%, до $3,49, откакто компанията регистрира загуба за четвъртото тримесечие.

Докато мощните стопански данни в Съединени американски щати карат вложителите да понижават дяловете си в американските акции, пазарът в Хонконг означи най-хубавия си ден за 2023 година. Hang Seng се повиши с 4,2% и прекъсна поредност от шест сесии на загуби.

В Китай, където нови стопански данни допускат, че стопанската система се възвръща от политиката на Пекин за нулев Covid, американските депозитарни разписки в Alibaba, JD.com и NetEase се покачиха.

През последните седмици трейдърите на първични материали наблюдават от близко повторното отваряне на Китай, прогнозирайки, че възраждащата се китайска стопанска система може да ускори световното търсене на първични материали като желязна руда, мед и нефт, както и да увеличи инфлацията в световната стопанска система.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР