По-силен сезон от миналогодишния, който ще доближи нивата от 2019

...
По-силен сезон от миналогодишния, който ще доближи нивата от 2019
Коментари Харесай

Министерството на туризма очаква силен летен сезон

По-силен сезон от миналогодишния, който ще приближи равнищата от 2019 година - такива са прогнозните упования на Министерството на туризма при започване на лятото.

По думите на министър Христо Проданов, България ще компенсира отсъствието на летовници от Русия и Украйна с туристи от други европейски страни.

В момента цената на една нощувка в 4-звезден хотел ол инклузив в курорта " Златни пясъци " е на цена от 50 евро на човек. Увеличението спрямо предходната година е по-малко от 10 %.

" Има завишение на цените на рецепция за самостоятелни туристи. Там завишенията са по-драстични, доближават до 15 % и това неизбежно ще се отрази върху пакетите ", споделя проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

В един от хотелите край Варна регистрират спад на резервациите. Заетостта тук е сред 40 и 60 % при база от 500 кревати. Ковид пандемията от последните две години пък е трансформирала навиците на туристите. Те все по-малко се възползват от ранните записвания поради несигурността.

" Сега сме очевидци на last minute записвания, т.е в последната минута и без туроператори, непосредствено на електронните платформи. Записванията са доста малко напред и в последния миг хората се записват по ред аргументи, една от които е и войната ", споделя Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

И в случай че на туристическия отрасъл му се постанова да развива бизнеса си ден за ден, то страната желае да вложи старания в дълготраен проект. Амбицията е немските туристи да се усилят от 760 хиляди за предходната година на милион и половина през 2023 година.

" Ще има посещаване на експертна група от най-голямата им организация DRV, където членуват към 90 % от всички туроператори в Германия и концепцията е още веднъж да доведем тук немците да видят, тъй като това е структуроопределящ пазар, да видят по какъв начин се развиват нещата ", изясни Илин Димитров, ръководител на парламентарната комисия по туризъм.

България демонстрира еластичност във връзка с туризма, пренасочвайки средствата за реклама, планувани за съветския и украинския пазар към други страни, съобщи министър Проданов. По този метод страната ни ще компенсира загубите с туристи от Централна и Западна Европа, както и от Балканите.

" Най-добре вървят резервациите от Полша. Започнаха напоследък от Германия сносно. От Унгария и Чехия също ще имаме растеж, Сърбия и Македония. От Израел и Англия се следи засилен интерес от предходните години ", разяснява Христо Проданов, министър на туризма.

Според министър Проданов, България е към момента бяло леке на картата на Европа във връзка с къмпинг туризъм. Това е повода Министерството на туризма да създава разпоредба, която да регламентира местата, подобаващи за къмпинг, а също и кой ще събира таксите - общините или страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР