По сигнали за липса на учители в две престижни столични

...
По сигнали за липса на учители в две престижни столични
Коментари Харесай

Кризата за кадрите в образованието: Резултатите никога не идват на следващия ден

По сигнали за липса на учители в две влиятелни столични учебни заведения и последвали инспекции от РУО София-град Actualno.com се увери, че освен поради кадрови усложнения във Френската гимназия е станал проблематичен немският език, а в 133 СУ " А.С.Пушкин " - математиката по-трудна, само че и че сходни случаи има премного и се чакат още.
Децата стават заложници на недостига на учители и на нормативната база, която е по едно и също време спънка за решение на казуса и съображение да остане неуреден. Налице е нещо като форсмажорно събитие, за което освен че няма отговорни, само че и последствията остават за сметка на потърпевшитe. И тъй като децата, за разлика от учителите, си нямат профсъюз , по правилото " спасяването на давещия се е в ръцете на самия давещ се ", родители на наранени от неналичието на учители деца ги водят по частни уроци и курсове, сезират институции , редакции, търсят гласност и истина..., само че разочаровани се помиряват, че нито положителното учебно заведение, нито положителните заложби на децата им не са гаранция за положително показване на изпити за последващи равнища. Безспорна е заплахата от пропуски в знанията на децата и от загуба на интерес към съответните предмети, поради осуетяване на образователния развой от отсъствия или напускания на учители и техни заместници. Дефицитът на учители смъква критериите, а разпоредбите наподобява стимулират повече към съблюдаване на бюрократичните условия, в сравнение с към обезпечаване на положителни резултати . Ако просветителната система продължава да губи учители по предопределение и мъчно да намира и учители непредпазливо... остава да чакаме ботове да ги заместят...
Ролята на МОН
Какви дейности подхваща Министерството на образованието и науката за превъзмогване на рецесията за учители - Actualno.com попита зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.
" От няколко години се следи дефицит на учители. Професията не е лесна. Учители по математика, химия, физика и астрономия, непознати езици постоянно са били търсени и ще не престават да бъдат “, удостовери и тя. За противопоставяне, на база на разбори и разискване на тематиката със обществените сътрудници, е утвърдена национална стратегия " Мотивирани учители " , посочи зам.-министър Михайлова и разясни, че тази стратегия има за цел да се насочват хора с мотивация и предпочитание да поемат по стъпките на специалността " преподавател ".
" Дава се опция на хора с висше обучение, които са положителни експерти в региона на математиката или на другите естествени науки, да придобият педагогическа дееспособност ", изясни тя и добави, че претендентите може да са работили нещо друго, само че в случай че имат предпочитание, в този момент могат да се насочат към учителската специалност, която е извънредно благородна и е добре да се упражнява от стимулирани хора. По думите ѝ това е една от вероятните политики за превъзмогване на дефицита от учители, която може да даде доста по-бърз резултат и да се осъществя още от идната образователна година. " Желаещите ще могат да стартират да се образоват още през лятото, а по-късно да продължат подготовката си и да работят по едно и също време с това ", означи още тя.
Учителските заплати
" Държавата пое задължения за увеличението на заплатите на учителите, които се извършват извънредно отговорно. Заплащането е един доста значим фактор за обосноваване на младежите да изберат тази специалност и при кандидатстването във висше учебно заведение да се насочат към педагогическите специалности или " Педагогика на образованието по… ", още повече, че те ще имат и стипендии, които ще им разрешат по-спокойно да се посветят на своето обучение “, уточни зам.-министър Михайлова.
Допълнителни тласъци
Различни са факторите, които могат да се употребяват, с цел да бъде преодолян дефицита на учители, безапелационна е Михайлова и уточни като образец, че за учителите в дребните обитаеми места, които пътуват има опция за възобновяване на транспортните разноски и на наемите , в случай че изберат да останат да живеят в обитаемото място.
" В поддръжка на младите фрагменти е и опцията за установяване на ментор , който да работи с млади учители, защото първата година за всеки преподавател е по-трудна ", заяви още зам.-министър Михайлова. По думите ѝ наставниците ще са хората, които ще им оказват помощ да се усещат по-уверени в своя избор на специалност и реализация.
За задържането на младите и амбициозни сътрудници има значение и опцията да придобият професионално-квалификационна степен , посредством което им се обезпечава и бързо кариерно израстване, означи още Михайлова.
" В образованието резултатите в никакъв случай не идват на идващия ден " , разяснява тя. " Това е наклонност при нас и няма нищо, което сега да е обезпокоително. По-тревожното е, в случай че знаем за проблем, а не взимаме ограничения. Аз най-отговорно настоявам, че взимаме всички типове ограничения, които могат да се осъществят “, съобщи пред Actualno.com зам.-министър Михайлова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР