По сигнала за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) Софийски

...
По сигнала за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) Софийски
Коментари Харесай

Прокуратурата: Няма извършено престъпление по сигнала за акцизната система

По сигнала за Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) Софийски градски съд постанови отвод да се образува досъдебно произвеждане. Няма осъществено закононарушение от общ темперамент съгласно наблюдаващия прокурор. Това сподели на брифинг в Съдебната палата представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова във връзка настояването за разсекретяване на отчета на ДАНС за системата БАЦИС.

Припомняме, че настояването пристигна от страна на Българска социалистическа партия. От партията на Корнелия Нинова обявиха, че упорстват или отчетите да се разсекретят, или да се организира закрито съвещание на Народното събрание, на което да бъдат прегледани. Според алените има съществени констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните организации има пропуски и позволяват изтриване на данни на акцизни артикули. От ГЕРБ пък обявиха, че изказванията на Българска социалистическа партия са " медийна димка ".

„ В Софийски градски съд още през 2015 година постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, като съгласно заявителя има заплаха от манипулиране на данните, неотчитане на всички дейности и неспособност на страната да откри дължимите акцизи и налози. Валентин Златев е сигналоподателят “, изясни Арнаудова, представена от " Фокус ".

„ По този сигнал Софийски градски съд разпореди осъществяване на инспекция от ДАНС. Беше изпратен промеждутъчен отчет за резултатите от инспекцията, както и финален за откритото от инспекцията. И двата отчета са секретни и не бихме могли да изнесем, каквато и да е информация от тях “, сподели тя и посочи, че единствено ДАНС може да декласифицира информацията.

„ Докладът от ДАНС, който беше изпратен в Софийски градски съд, е изпратен и на основния прокурор, който го е изпратил на министър-председателя. Доколкото ни стана известно, той го е изпратил на министъра на финансите с напътствие за недопускане на пропуски при ръководството на системата БАЦИС, с цел да не допусне нарушение на фискалния интерес на републиката “, разясни представителят на основния прокурор.

„ Преди 2 седмици постановлението на Софийски градски съд, което е секретно, по предписание на основния прокурор, е изпратено в Народното събрани в секретната секция. Докладът на министър Горанов също е изпратен в Народното събрание и на основния прокурор. Докато не се разсекрети тази информация не можем да споделим повече “, сподели още тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР