По Северното Черноморие има няколко вида птици, застрашени да изчезнат

...
По Северното Черноморие има няколко вида птици, застрашени да изчезнат
Коментари Харесай

По Северното Черноморие има няколко вида птици, застрашени от изчезване

" По Северното Черноморие има няколко типа птици, застрашени да изчезнат от лицето на земята. " Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доктор Петър Янков, еколог към природозащиния център „ Пода “ на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
Той добави, че поредност преброявания се правят във водоемите и влажните зони в Североизточна България – северно от Варна и в региона на Бургас, на всеки две седмици. Дейностите се осъществят в границите на план по стратегия „ Life”, финансиран от Европейския съюз, който се извършва от Българското сдружение за отбрана на птиците. Д-р Петър Янков посочи, че задачата на плана е запазване на една от най-редките типове гъски на земята – червеногушата гъска.
" Почти цялата международна популация на червеногушата гъска зимува в тези влажни зони, изключително при по-сурови зими, и планът цели подпомагането този тип. Преброявания на всеки две седмици са нужни за установяването на това какъв брой червеногуши гъски и други типове водолюбиви птици обитават в езерата в България, с цел да могат да бъдат опазени ", уточни специалистът.
" По Северното Черноморие има няколко типа птици, вписани Световната алена книга. Те са застрашени да изчезнат от лицето на земята. Освен червеногушата гъска, се среща и още един тип гъска – дребната белочела гъска. Тя е извънредно малобройна птица. Друг тип е кадифената потапница. Тя е патица, която живее най-вече в морето. През зимата се среща в регионите на Българското Черноморие, на крайморска Добруджа и на Бургас ", сподели още доктор Петър Янков.
" Сред застрашените има и други типове водолюбиви птици. Това са тръноопашатата потапница и няколко типа грабливи птици ", добави доктор Янков.
" Преброяваме всички типове птици, които попадат в полезрението на екипите на Българското сдружение за отбрана на птиците. Важно е да се наблюдава какви са промените в тяхната бройка ", посочи той. Повече от 30 години се извършват преброявания на тези типове птици и има ясна визия накъде отиват техните популации, сподели доктор Петър Янков.
" Целта на тази информация е да ни даде научна основа за съответни природозащитни ограничения както от страна на организацията на Българското сдружение за отбрана на птиците, по този начин и от страна на страната, с цел да бъдат опазени ", изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР