По-сериозни рискове щяха да се създадат, ако беше внесен бюджет

...
По-сериозни рискове щяха да се създадат, ако беше внесен бюджет
Коментари Харесай

Милен Велчев съветва депутатите: Заемете се с минималната работна заплата

" По-сериозни опасности щяха да се основат, в случай че беше импортиран бюджет за идната година, който би бил обект на предизборни баталии на парламентарните сили. При липса на ясно парламентарно болшинство, което да носи отговорност за осъществяването на този бюджет, а и в навечерието на идни избори, каквито са най-вече упованията, всяка парламентарна групировка ще има тласък да предложи неразумни политики, които галят слуха на гласоподавателите и могат да им оказват помощ за конструирането на предизборната акция. Някои го назовават " сватбарски бюджет ", при който всеки наддава за все по-високо и по-високо харчене, без да мисли кой ще обезпечава приходите ".

Това сподели пред БНР Милен Велчев, финансов министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски.

По думите на Велчев вярно е бъдещо ръководещо болшинство да дефинира каква да бъде минималната работна заплата (МРЗ):

" А най-хубавият вид би бил тя да се актуализира автоматизирано по отношение на междинните приходи. За страдание такова решение не е препоръчано. Надявам се идващото постоянно държавно управление ще отстрани тази неустановеност, която е обект на субективни и не постоянно верни решения ".

Според него доста от обществените разноски и пенсиите не зависят от размера на МРЗ и те не са под никакъв риск.

Бившият финансов министър уточни, че в случай че се сътвори постоянен кабинет, още през април би могло да се работи над нов бюджет за 2023 година и да се одобри подобен.

Той дефинира като положителни възможностите за влизане на България в еврозоната на 1 януари 2024 година, " само че това зависи от политическата воля на Народното събрание и на държавното управление ".

" Разпределението на обезщетенията поради високите цени на горивата и енергийните носители не би трябвало да бъде на калпак, тъй като това възнаграждава хората, които имат по-голямо ползване. Т.е. субсидират се хора, които имат минимум потребност от такива дотации. Това основава тласъци да не се пести, а да се изразходват неразумни количества сила ", акцентира Велчев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР