По същото време в село Белопокипово бе покрито с ледени

...
По същото време в село Белопокипово бе покрито с ледени
Коментари Харесай

Унищожителни бури вилняха страната, две жертви взеха на Задушница

По същото време в село Белопокипово бе покрито с ледени парчета от падналата градушка.

" Внезапно притъмня. Започна доста мощен вятър стихия и внезапно стартира градушката, започнаха да падат ледени части - колкото огромна череша. Всичко побеля просто за десетина минути. Изведнъж завърши и всичко беше бяло като през зимата ", описа Лазарина Димова.

" Голяма градушка, огромна стихия, всичко хвърчеше. Нито цветя останаха, нито листа ", добави тя.

Буря е имало на всички места в региона. За благополучие единствено с вреди по дърветата. Към този час всички пътища в региона са проходими.

Обявено е бедствено състояние в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, съпроводен с дъжд. Решението е взето на съвещание на Общинския спешен щаб, сподели за Българска телеграфна агенция новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той съобщи, че мощната стихия, разразила се малко след 12:00 ч., е траяла към пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици. Няма потърпевши хора. Утре ще бъде образувана комисия, която ще направи оглед на вредите, добави Шукри.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати на следващия ден в исперихското село Лъвино доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на уплашените възрастни и деца. БЧК има подготвеност за даване на завивки и постелки. Две фамилии са съобщили, че имат потребност да им се помогне с храна, оповестиха от регионалната администрация в Разград след съвещание на Областния щаб за отбрана на популацията при бедствия в Лъвино, свикано от регионалния шеф Владимир Димитров.

Частично бедствено състояние е оповестено в Девня , оповестиха от Областна администрация във Варна. Над града се е разразила мощна стихия, съпроводена с пороен дъжд. Бурята е нанесла съществени провали - голям брой паднали дървета, съборени са електрически стълбове, а три квартала са останали без ток.

Множество са получените сигнали на територията на цялата страна. Най-сериозни вреди бурята е нанесла в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен , оповестиха от Министерство на вътрешните работи в информация към 18:30 часа. Има данни за обитаеми места без ток.

Затруднено е електрозахранването в редица обитаеми места на територията на Североизточна България, оповестяват от " Енерго про ", цитирайки информация на " ЕРП Север ". Множество счупени електрически стълбове и разрушена инфраструктура ангажираха над 110 дежурни екипа на сдружението да работят за възобновяване на работата на оборудванията през целия ден. Повече от 80 обитаеми места в Североизточна България са с нарушено електроподаване . Възможни са вторични спешни обстановки. 

В Сливен вятърът доближи 100 км/ч., а по данни на обсерваторията в Сливен количествата превалявания до 14:00 часа са към 12 литра на квадратен метър, оповестиха от пресцентъра на общината.

Аварийните екипи в София са реагирали на сигнали, свързани със завирявания в регионите " Красна поляна ", " Витоша ", " Кремиковци ", оповестиха от  Столичната общината.

За през днешния ден беше разгласен оранжев код за рисково време във всички 28 области на страната. От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) оповестиха на своя уебсайт, че в областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София и София-област е в действие предизвестие за обилни превалявания от дъжд и гръмотевични стихии.

До среднощ преваляванията и в крайните източни региони ще спрат, облачността ще се раздра и намалее , осведоми Национален институт по метеорология и хидрология. Утре ще е най-вече слънчево, само че по-късно след обяд облачността от северозапад ще се усилва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР