По родните ширини и в Европа да видиш жена на

...
По родните ширини и в Европа да видиш жена на
Коментари Харесай

Да сбъднеш своята мечта, да си на стадиона: Сара Алкашгари с интервю за ТОПСПОРТ

По родните ширини и в Европа да видиш жена на стадиона не е нещо извънредно, без значение дали е там, с цел да поддържа своя обичан или просто е разпален почитател на футбола. Е, в Саудитска Арабия дамите нямаха тази опция и такава панорама би била неприемлива, най-малко до този миг. Преди малко повече от седмица, за първи път дамите в Средния изток получиха правото да посещават футболните мачове сами, без компаньон. Ако си мислите, че това не е голям напредък, грешите. В консервативното ислямско общество това е следващото табу, което записа името си в историята със " златни " букви.

Реформата за правата на дамите в не толкоз модерното общество стартира преди едвам три години, когато монархията беше поета от крал Салмат. През 2017 на дамите най-сетне към този момент бе разрешено да карат сами, без да се постанова наличието на мъж, както и да посещават дадени мероприятия, още веднъж без компаньон.

Мачът сред саудитските тимове Ал Ахли и Ал Батин бе отразен от всички водещи медии по света. Откроено бе едно непретенциозно 18-годишно момиче, което най-сетне е сбъднало фантазията си да се наслаждения на футболна среща в родината си. Авторитетното издание " BBC " даже постави историята ѝ като водеща вест на уеб страницата си. ТОПСПОРТ се свърза точно с нея, с цел да показа претърпяното и да опише малко повече за един свят, който може би не разбираме изцяло и е надалеч от общоприетите ни правила и правила за живот.

Запознайте се със Сара Алкашкари, която бе част от екип от 200 души, които помагаха с организацията и настаняването на почитателите по време на дуела, извоюван от Ал Ахли с 5:0. Тя разказва това събитие като " необикновено " и " мач, след който Саудитска Арабия сподели на света, че може да се развива ". Какво още описа младата дама, може да прочете в изявлението ѝ особено за нашата медия.

 Вече и дами по стадионите в Саудитска Арабия
Вече и дами по стадионите в Саудитска Арабия

През тази година разрешават на дамите и да карат

Здравей, Сара! Благодаря ти, че отдели от времето си, с цел да споделиш повече за неповторимото прекарване, което си имала доскоро повече от седмица. Разкажи малко повече за себе си за читателите ни.

- На 18 години съм, студентка в университета " Крал Абдулазиз ", който се намира в столицата, а футболът е най-голямата ми пристрастеност.

Независимо в какъв брой съвременни времена живеем, жена, обичаща футбола не е нещо постоянно срещано. Ти за какво избра точно този спорт?

- (смее се) Аз съм футболен почитател, откогато се помня, в действителност. Това постоянно е било нещо, което ми е носело голямо наслаждение, без значение дали просто следя даден мач или съм на терена, с цел да играя.

Занимаваш ли се професионално или просто обичаш да играеш футбол през свободното си време?

- Не, не съм професионален играч (смее се). Но обичам да извозвам по този начин времето си със фамилията и приятелите ми. Футболът те отделя от действителността, несравнимо прекарване е.

Да пристъпим към най-важното събитие за тази година. На 12 януари за първи път дамите в Саудитска Арабия бяха позволени до футболен мач, без да се постанова да имат компаньон. Ти също присъстваш на срещата сред Ал Алхи и Ал Батин, само че освен като почитател. Помагаш и за организацията. Разкажи малко повече за този исторически миг за твоята страна.

- Разбира се, че беше неповторимо, мъчно може да бъде разказано с думи. Важно е да поясним, че дамите тук получиха право да посетят и мачове в Лондон и Бразилия преди време, само че в никакъв случай до момента не сме били на среща, играна в родината ни.

 Снимка 335545
Източник:

Станах очевидец на толкоз доста хубави страсти. В очите на хората се четеше същинска приятност от това, което се случва. Повечето от фамилиите в никакъв случай не бяха гледали футболен мач онлайн, нито пък бяха стъпвали на стадион. Единственият им допир до този спорт бе по малкия екран. А в този момент имаха опция да изгледат онлайн това дерби... Наистина не мога да подбера думи, които биха описали по най-хубавия метод случилото се.

Твоята наслада е двойна, защото обичаният ти тим излиза като победител...

- О, да. Чувствам се необикновено освен тъй като имах шанса да участвам на този мач, а поради това, че станах очевидец на победа. Е, футболистите не се показаха на най-хубавото равнище, на което са способни, само че значим е триумфът.

Как мъжете одобриха новината за тази промяна ?

- Доста от фамилиите одобриха с удоволствие новината. Дори бе основан хаштаг в " Twitter ", на който пишеше " Семействата влизат на стадионите ". Други обаче бяха много по-критични. Според някои мъже, мястото на дамата е вкъщи, където да се грижи за децата и да прави домакинската работа. За тях стадионът е място, на което се събират, с цел да ругаят и хулиганстват, по тази причина ние нямаме място на него.

Твоят пост в " Twitter " по случай мача бързо събра над 18 000 лайкове и много хора от целия свят показаха поддръжката си. Очакваше ли нещо сходно да се случи?

- Признавам, че бях много сюрпризирана. Толкова доста хора показаха поддръжката си, беше в действителност неповторимо. Всичко това е за дамите от Саудитска Арабия, те усетиха любовта на света. Писаха ми хора от Съединени американски щати, Чили, Ирландия, Индия, а ето, че и от България (смее се).

Интересуваш ли се от европейски футбол и имаш ли обичан тим?

- Да, несъмнено. Обичам да виждам дуелите от британската Висша лига и тези от испанската Ла Лига. Любимите ми тимове са Арсенал и Реал (Мадрид).

Какво, съгласно теб, готви бъдещето на Саудитска Арабия?

- Вярвам и се надявам, че страната ни има ярко бъдеще. Вече демонстрираме сериозен напредък и развиването ни няма да закъснее. Радвам се, че показахме на света, че можем да гледаме напред, а не да живеем в предишното.

 Футболна фенка от Саудитска Арабия: Искахме да бъдем на стадиона, в този момент към този момент имаме това право
Футболна фенка от Саудитска Арабия: Искахме да бъдем на стадиона, в този момент към този момент имаме това право

" В близко бъдеще освен ще можем да посещаваме футболни срещи, само че и ще имаме правото да караме "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР