По регионалните програми за заетост ще се наемат на работа

...
По регионалните програми за заетост ще се наемат на работа
Коментари Харесай

Наемат 2309 безработни по регионалните програми за заетост

По районните стратегии за претовареност ще се наемат на работа общо 2309 безработни. На цялостно работно време ще работят 1762, на ненапълно 547. Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на парламентарния надзор. В претовареност ще се включат безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, дълготрайно безработни, както и други уязвими групи.

Със средствата от държавния бюджет ще се финансира месечно заплащане от 610 лв. при цялостен работен ден, 3.66 лева почасово заплащане при повърхностен работен ден, спомагателни хонорари по трудовото законодателство и осигуровки за сметка на работодателя. Периодът на субсидиране на заетостта ще бъде 4 месеца.

Към сегашния миг в Министерството на труда и обществената политика се прави обзор и одобряване на постъпилите стратегии, като от 3 август ще се наемат безработни за поддръжка на пътна мрежа, паркове, градини, детски и спортни площадки, събиране и транспортиране на боклуци, поддържане на монументи на културата, гробищни паркове и други. В хода на работата ще се съблюдават напътствията на Министерство на здравеопазването и на други институции за противоепидемичните ограничения, посочи Сачева. 

В началото на юни тази година общественото министерство стартира процедура по създаване на районните стратегии за претовареност. С цел засилена поддръжка от страна на страната в изискванията на рецесия, провокирана от разпространяването на COVID-19, бяха увеличени средствата за районни стратегии, като финансовият запас от държавния бюджет е 6 млн. и 344 хиляди лв., от които - 4 млн. и 758 хиляди лв., планувани по Националния проект за деяние по заетостта за 2020 година, и още 1 млн. 586 хиляди лв. посредством преразпределение на неусвоени средства по стратегии и насърчителни ограничения. Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е избран по методика, която регистрира безработните.

Председателите на всички 28 комисии по заетостта в регионалните препоръки за развиване в страната са показали в МТСП за одобряване 28 районни стратегии по една за всяка област. До 30 юни 2020 година е основана организация за създаване на стратегиите, като всички районни стратегии са утвърдени от комисиите по заетостта. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР